2016-04-01 14:33

2016-04-01 14:43

Åtal för berusad lastbilsförare

ÅRJÄNG: 2,25 promille i blodet

För en tid sedan greps en lastbilsförare sedan han i kraftigt berusat skick kört sin lastbil med släp på E 18. Mannens vingliga färd filmades från en efterföljande personbil. Nu åtalas mannen för grovt rattfylleri.

Det var på eftermiddagen under söndagen en vecka före påsk. Ett norskt sällskap var på hemväg och körde väg E 18 västerut från Karlstad.

Strax före första avtagsvägen mot Långseruds kyrka kom sällskapet i kapp en lastbil med släp registrerad i ett av Sveriges grannländer. Lastbilen kördes så pass vingligt att det norska sällskapet inte vågade köra om.

I stället lade man sig på behörigt avstånd, larmade polisen och filmade lastbilens färd med mobilkamera.

På filmen ser man hur lastbilen först glider ut långt till höger vid en parkeringsficka. Föraren rätar snabbt upp bilen men då skrapar den i stället i vägräcket på höger sida och river upp ett stort moln av damm.

Strax därefter får lastbilsföraren möte med en annan lastbil, med en långfärdsbuss fylld med passagerare på väg mot Stockholm och sedan två personbilar.

Över heldragen linje

Strax därefter passerar lastbilen och den efterföljande personbilen den första avtagsvägen mot Långseruds kyrka. Vägen svänger till vänster och där kör lastbilsföraren över den heldragna linjen. Han lyckas åter räta upp bilen och då möter han ännu en personbil.

Efter att ha kört ytterligare fyra mil på E 18 stannar lastbilsföraren, en 53-årig man från ett av Sveriges grannländer, vid en bensinstation i Årjäng och där grips han av polis.

Ett blodprov visade att 53-åringen hade 2,25 promille alkohol i blodet. Enligt Systembolagets hemsida betyder det att han troligen hade svårt att gå upprätt och dessutom besvärades av dubbelseende.

53-åringen häktades så småningom och har nu åtalats för grovt rattfylleri. Bevisningen består bland av blodprovet, av fotografier som visar skador på bilens högra sida och av filmen.

Inför häktningsdomaren påstod 53-åringen att han hade druckit vodka och öl – efter att han stannat lastbilen vid bensinstationen. Han förnekade att han hade alkoholproblem. Däremot hade han besvär med huvudet, oklart på vilket sätt. Besvären sägs ha börjat för flera decennier sedan då han blev misshandlad av KGB, den sovjetiska säkerhetstjänsten.

Hemma har han fru och elva vuxna barn att ta hand om.

Det var på eftermiddagen under söndagen en vecka före påsk. Ett norskt sällskap var på hemväg och körde väg E 18 västerut från Karlstad.

Strax före första avtagsvägen mot Långseruds kyrka kom sällskapet i kapp en lastbil med släp registrerad i ett av Sveriges grannländer. Lastbilen kördes så pass vingligt att det norska sällskapet inte vågade köra om.

I stället lade man sig på behörigt avstånd, larmade polisen och filmade lastbilens färd med mobilkamera.

På filmen ser man hur lastbilen först glider ut långt till höger vid en parkeringsficka. Föraren rätar snabbt upp bilen men då skrapar den i stället i vägräcket på höger sida och river upp ett stort moln av damm.

Strax därefter får lastbilsföraren möte med en annan lastbil, med en långfärdsbuss fylld med passagerare på väg mot Stockholm och sedan två personbilar.

Över heldragen linje

Strax därefter passerar lastbilen och den efterföljande personbilen den första avtagsvägen mot Långseruds kyrka. Vägen svänger till vänster och där kör lastbilsföraren över den heldragna linjen. Han lyckas åter räta upp bilen och då möter han ännu en personbil.

Efter att ha kört ytterligare fyra mil på E 18 stannar lastbilsföraren, en 53-årig man från ett av Sveriges grannländer, vid en bensinstation i Årjäng och där grips han av polis.

Ett blodprov visade att 53-åringen hade 2,25 promille alkohol i blodet. Enligt Systembolagets hemsida betyder det att han troligen hade svårt att gå upprätt och dessutom besvärades av dubbelseende.

53-åringen häktades så småningom och har nu åtalats för grovt rattfylleri. Bevisningen består bland av blodprovet, av fotografier som visar skador på bilens högra sida och av filmen.

Inför häktningsdomaren påstod 53-åringen att han hade druckit vodka och öl – efter att han stannat lastbilen vid bensinstationen. Han förnekade att han hade alkoholproblem. Däremot hade han besvär med huvudet, oklart på vilket sätt. Besvären sägs ha börjat för flera decennier sedan då han blev misshandlad av KGB, den sovjetiska säkerhetstjänsten.

Hemma har han fru och elva vuxna barn att ta hand om.