2016-03-31 16:53

2016-03-31 16:53

"Vi måste prata mer och bättre om landsbygden"

VÄRMLAND: Håkan Svenneling enda värmlänningen i landsbygdskommittén

Håkan Svenneling (V) är enda värmlänning i landsbygdskommittén som i dag lämnade sitt politiskt eniga delbetänkande till landsbygdsministern:
– Det här är viktiga frågor och ett viktigt perspektiv att ha med oss i politiken.

Vad arbetar landsbygdskommittén med?

– Vi har av regeringen fått i uppdrag att lämna förslag på en sammanhållen politik för långsiktig hållbar utveckling på landsbygden runt om i Sverige. De 282 sidor vi lämnade över till Sven-Erik Bucht innehåller bland annat en analys där vi kan slå hål på vissa myter om landsbygden.

– Ett exempel är att många lämnar landsbygden för att flytta in till städerna. Visserligen växer städerna, men så många lämnar inte landsbygden – det handlar främst om låga födelsestal.

Vilka av era förslag är viktigast för Värmlands del?

– Det första av våra fyra ställningstaganden är ett nytt bredbandsmål där vi anser att hundra procent bör ha tillgång till digital infrastruktur med höghastighetsbredband eller fiber senast 2025. Det är en väldigt viktig fråga för Värmland. Med väl utbyggd fiber kommer också mobiltäckningen bli bättre.

Och det andra förslaget?

– Det andra gäller statliga myndigheters placering, två tredjedelar av alla statliga myndigheter är placerade i fem av 21 län. Vi har tittat mycket på Danmark där man flyttat 4 000 jobb utanför Köpenhamnsregionen. Det här är också något som skulle kunna överföras på lokal och regional nivå. Titta bara på hur det ser ut i Värmland vad gäller fördelningen av arbetstillfällen.

Hur ser du på Värmlands landsbygdsutveckling?

– Värmland har fortfarande en levande landsbygd, men om inget görs nu kan det få negativa konsekvenser. Därför gäller det att vidta åtgärder i tid. Överlag känner jag att vi måste prata mer och bättre om landsbygden.

 

Landsbygdskommittén lämnar sitt slutbetänkande till regeringen i januari 2017

Vad arbetar landsbygdskommittén med?

– Vi har av regeringen fått i uppdrag att lämna förslag på en sammanhållen politik för långsiktig hållbar utveckling på landsbygden runt om i Sverige. De 282 sidor vi lämnade över till Sven-Erik Bucht innehåller bland annat en analys där vi kan slå hål på vissa myter om landsbygden.

– Ett exempel är att många lämnar landsbygden för att flytta in till städerna. Visserligen växer städerna, men så många lämnar inte landsbygden – det handlar främst om låga födelsestal.

Vilka av era förslag är viktigast för Värmlands del?

– Det första av våra fyra ställningstaganden är ett nytt bredbandsmål där vi anser att hundra procent bör ha tillgång till digital infrastruktur med höghastighetsbredband eller fiber senast 2025. Det är en väldigt viktig fråga för Värmland. Med väl utbyggd fiber kommer också mobiltäckningen bli bättre.

Och det andra förslaget?

– Det andra gäller statliga myndigheters placering, två tredjedelar av alla statliga myndigheter är placerade i fem av 21 län. Vi har tittat mycket på Danmark där man flyttat 4 000 jobb utanför Köpenhamnsregionen. Det här är också något som skulle kunna överföras på lokal och regional nivå. Titta bara på hur det ser ut i Värmland vad gäller fördelningen av arbetstillfällen.

Hur ser du på Värmlands landsbygdsutveckling?

– Värmland har fortfarande en levande landsbygd, men om inget görs nu kan det få negativa konsekvenser. Därför gäller det att vidta åtgärder i tid. Överlag känner jag att vi måste prata mer och bättre om landsbygden.

 

Landsbygdskommittén lämnar sitt slutbetänkande till regeringen i januari 2017

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.