2016-03-30 21:47

2016-03-30 21:47

Krockkuddar ett allt populärare byte

BILAR

Polisen skriver på sin hemsida att stölderna av krockkuddar ur personbilar har ökat markant den senaste tiden.

Under perioden januari-februari anmäldes 646 stölder av bildelar i landet. Under samma period förra året var siffran 318. Främst är det bilägare i storstadsområden som drabbats av stölderna.

Man misstänker att det är organiserade ligor som plockat kuddarna ur bilar, framför allt av märkena Audi, BMW och Volvo. Polisen tror att krockkuddarna säljs vidare utomlands för att monteras i krockskadade bilar.

Man kommer samtidigt med tips om hur man kan skydda sin bil från inbrott:

Bilen bör parkeras i garage eller på ett upplyst ställe. Förvara eventuell bilnyckel säkert. Gäller det en bil som är så kallad key-less, förvara då nycklarna i en plåtburk för att förhindra att tjuven plockar upp nyckelns signal. Man uppmanar också bilägare att DNA-märka sina bildelar.

Förutom krockkuddar är också rattar, instrumentpaneler, aluminiumfälgar och backspeglar populärt stöldgods.

Under perioden januari-februari anmäldes 646 stölder av bildelar i landet. Under samma period förra året var siffran 318. Främst är det bilägare i storstadsområden som drabbats av stölderna.

Man misstänker att det är organiserade ligor som plockat kuddarna ur bilar, framför allt av märkena Audi, BMW och Volvo. Polisen tror att krockkuddarna säljs vidare utomlands för att monteras i krockskadade bilar.

Man kommer samtidigt med tips om hur man kan skydda sin bil från inbrott:

Bilen bör parkeras i garage eller på ett upplyst ställe. Förvara eventuell bilnyckel säkert. Gäller det en bil som är så kallad key-less, förvara då nycklarna i en plåtburk för att förhindra att tjuven plockar upp nyckelns signal. Man uppmanar också bilägare att DNA-märka sina bildelar.

Förutom krockkuddar är också rattar, instrumentpaneler, aluminiumfälgar och backspeglar populärt stöldgods.