2016-03-30 12:01

2016-03-31 15:16

120 medlemmar kan tas ut i strejk

VÄRMLAND: Flera byggprojekt kan försenas – "ett av de största varslen någonsin”

120 av Byggnads medlemmar på tre byggföretag i Värmland kan tas ut i en storstrejk 12 april. Totalt berörs drygt 2600 medlemmar, på 60 företag, av strejkvarslet.

Byggnads uppger att orsaken till varslet om stridsåtgärder är att förhandlingarna med Sveriges Byggindustrier, BI, brakat samman. Därför väljer Byggnads att säga upp byggavtalet. Medlemmarna tas ut i strejk från och med tisdag 12 april klockan 06.00 om ingen uppgörelse nåtts innan dess.

Varför vidtar ni de här stridsåtgärderna?

– Vi vill ha ordning och reda på arbetsmarknaden, det är prio ett för oss, säger Kenneth Svärd, ordförande för Byggnads i Örebro-Värmland.

Hur många påverkas av strejkvarslet i Värmland?

– I ett första läge 120 medlemmar i Karlstad och det handlar om tre företag: Byggdialog, Karlstads Byggtjänst och BBM.

Därmed kan bland annat Byggdialogs byggande av nya studentlägenheter på Kronoparken i Karlstad och Karlstads Byggtjänsts projekt i kvarteret Mercurius påverkas av en eventuell strejk.

Lönesystemet

TT skriver att facket vill försvara sin rätt till ackordet och ett system som ofta ger högre lön än vanlig månadslön. Kenneth Svärd menar att Sveriges Byggindustrier enbart fokuserat på lönesystemet:

– Det är ett högst fungerande lönesystem och vi menar att det viktigaste är att fokusera på ordning och reda. Vi vill jobba för fler kvinnor och nyanlända i branschen och också få företagen att anställa lärlingar. Men BI har inte varit intresserat av att prata om dessa frågor, vilket är tråkigt.

”Mycket oansvarigt”

Om strejken bryter ut kommer den i ett första läge slå mot ett hundratal arbetsplatser runt om i landet. Sveriges Byggindustrier anser att varslet är oansvarigt:

– Omfattningen av varslet tyder på att detta planerats under en längre tid. Det är ett av de största varslen någonsin. Detta i en tid då vi behöver bygga mer. Det är mycket oansvarigt och kommer att leda till att många projekt såsom skolor, förskolor, bostäder och sjukhus inte blir slutförda i tid, säger BI:s förhandlingschef Mats Åkerlind.

Byggnads uppger att orsaken till varslet om stridsåtgärder är att förhandlingarna med Sveriges Byggindustrier, BI, brakat samman. Därför väljer Byggnads att säga upp byggavtalet. Medlemmarna tas ut i strejk från och med tisdag 12 april klockan 06.00 om ingen uppgörelse nåtts innan dess.

Varför vidtar ni de här stridsåtgärderna?

– Vi vill ha ordning och reda på arbetsmarknaden, det är prio ett för oss, säger Kenneth Svärd, ordförande för Byggnads i Örebro-Värmland.

Hur många påverkas av strejkvarslet i Värmland?

– I ett första läge 120 medlemmar i Karlstad och det handlar om tre företag: Byggdialog, Karlstads Byggtjänst och BBM.

Därmed kan bland annat Byggdialogs byggande av nya studentlägenheter på Kronoparken i Karlstad och Karlstads Byggtjänsts projekt i kvarteret Mercurius påverkas av en eventuell strejk.

Lönesystemet

TT skriver att facket vill försvara sin rätt till ackordet och ett system som ofta ger högre lön än vanlig månadslön. Kenneth Svärd menar att Sveriges Byggindustrier enbart fokuserat på lönesystemet:

– Det är ett högst fungerande lönesystem och vi menar att det viktigaste är att fokusera på ordning och reda. Vi vill jobba för fler kvinnor och nyanlända i branschen och också få företagen att anställa lärlingar. Men BI har inte varit intresserat av att prata om dessa frågor, vilket är tråkigt.

”Mycket oansvarigt”

Om strejken bryter ut kommer den i ett första läge slå mot ett hundratal arbetsplatser runt om i landet. Sveriges Byggindustrier anser att varslet är oansvarigt:

– Omfattningen av varslet tyder på att detta planerats under en längre tid. Det är ett av de största varslen någonsin. Detta i en tid då vi behöver bygga mer. Det är mycket oansvarigt och kommer att leda till att många projekt såsom skolor, förskolor, bostäder och sjukhus inte blir slutförda i tid, säger BI:s förhandlingschef Mats Åkerlind.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.