2016-03-23 08:20

2016-03-23 08:20

NWT-journalister kan prisas

VÄRMLAND: Nominerade för avslöjande om IT-chef

NWT:s reportrar Daniel Larsson och Per Mojanis har åter chansen att vinna Journalistpriset som delas ut av Värmlands journalistförening. De är nominerade för avslöjandet om Karlstads förre IT-chefs oacceptabelt dyra vanor.

I april 2015 avslöjade NWT:s reportrar Daniel Larsson och Per Mojanis att två anställda vid Karlstads kommuns IT-enhet gjort en uppseendeväckande resa till Almedalsveckan.

Där hade de tillsammans med anhöriga hyrt in sig i varsin sexbädds strandstuga, som kommunen fick betala.

NWT kunde visa hur IT-chefen tagit ut traktamente för dagar då han inte hade något program. Det var dessutom han själv som attesterade resorna.

Under granskningen sa IT-chefen upp sig.

Skärpta regler

Karlstads kommun kände före avslöjandet inte till resans upplägg, och den fick senare kritik. Efter NWT:s granskning, som även omfattat tidigare avslöjanden om IT-chefens resvanor, har kommunen skärpt reglerna.

Kommunen ska från och med nu inte ha några kostnader för anhöriga i samband med tjänsteresor. Även reglerna kring attestering har stramats upp.

Journalistpriset 2015 delas ut tisdag 5 april.

Övriga nominerade är Bengt Hedin på SVT Nyheter Värmland för avslöjandet om Karlstad airports muntliga avtal med flygbolaget BMI samt Magnus Hermansson på SR Värmland för avslöjandet att polisen väljer bort larm under sommaren på grund av resursbrist.

I april 2015 avslöjade NWT:s reportrar Daniel Larsson och Per Mojanis att två anställda vid Karlstads kommuns IT-enhet gjort en uppseendeväckande resa till Almedalsveckan.

Där hade de tillsammans med anhöriga hyrt in sig i varsin sexbädds strandstuga, som kommunen fick betala.

NWT kunde visa hur IT-chefen tagit ut traktamente för dagar då han inte hade något program. Det var dessutom han själv som attesterade resorna.

Under granskningen sa IT-chefen upp sig.

Skärpta regler

Karlstads kommun kände före avslöjandet inte till resans upplägg, och den fick senare kritik. Efter NWT:s granskning, som även omfattat tidigare avslöjanden om IT-chefens resvanor, har kommunen skärpt reglerna.

Kommunen ska från och med nu inte ha några kostnader för anhöriga i samband med tjänsteresor. Även reglerna kring attestering har stramats upp.

Journalistpriset 2015 delas ut tisdag 5 april.

Övriga nominerade är Bengt Hedin på SVT Nyheter Värmland för avslöjandet om Karlstad airports muntliga avtal med flygbolaget BMI samt Magnus Hermansson på SR Värmland för avslöjandet att polisen väljer bort larm under sommaren på grund av resursbrist.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.