2016-03-21 22:15

2016-03-21 22:15

Tidigarelagt beslut ska säkra beslut om licensjakt

VARGAR: Överklagande till en enda förvaltningsrätt

Radikalt tidigarelagda beslut och centralisering av domstolsbehandlingen av överklaganden, så vill regeringen säkra licensjakten på varg.

Någon vecka före jul slog en dom i Högsta förvaltningsdomstolen sönder regeringens strategi för att genomföra licensjakt på varg i Sverige.

Det är länsstyrelserna som fattar beslut om licensjakt på varg och regeringen hade bestämt att dessa beslut fick överklagas till Naturvårdsverket – men inte till domstol. Högsta förvaltningsdomstolen slog nu fast att detta inte var förenligt med svensk lag eller EU-rätt.

Fem länsstyrelser hade beslutat om licensjakt på sammanlagt 46 vargar och domen släppte nu lös en mindre störtflod av överklaganden, först till tre olika förvaltningsrätter och sedan till tre olika kammarrätter.

Resultatet blev att jakten genomfördes i Dalarna och Gävleborg men förbjöds i Värmland och Västmanland.

Nytt förslag

Nu har regeringen lagt fram ett förslag som den hoppas ska säkerställa att licensjakten kan genomföras nästa vinter och vintrarna därefter.

För det första vill regeringen att jaktbesluten tidigareläggs. Länsstyrelserna ska ta beslut senast 15 september, vissa år 1 oktober. Möjligheten att överklaga till Naturvårdsverket tas bort samtidigt som möjligheten att överklaga till domstol centraliseras till en enda förvaltningsrätt.

En utredare har föreslagit att Förvaltningsrätten i Stockholm skulle handlägga alla överklaganden men regeringen föreslår i stället Förvaltningsrätten i Luleå. Dess beslut ska sedan kunna överklagas till Kammarrätten i Sundsvall, den som i vintras genom att upphäva ett beslut om jakt möjliggjorde licensjakten i Dalarna och Gävleborg

Någon vecka före jul slog en dom i Högsta förvaltningsdomstolen sönder regeringens strategi för att genomföra licensjakt på varg i Sverige.

Det är länsstyrelserna som fattar beslut om licensjakt på varg och regeringen hade bestämt att dessa beslut fick överklagas till Naturvårdsverket – men inte till domstol. Högsta förvaltningsdomstolen slog nu fast att detta inte var förenligt med svensk lag eller EU-rätt.

Fem länsstyrelser hade beslutat om licensjakt på sammanlagt 46 vargar och domen släppte nu lös en mindre störtflod av överklaganden, först till tre olika förvaltningsrätter och sedan till tre olika kammarrätter.

Resultatet blev att jakten genomfördes i Dalarna och Gävleborg men förbjöds i Värmland och Västmanland.

Nytt förslag

Nu har regeringen lagt fram ett förslag som den hoppas ska säkerställa att licensjakten kan genomföras nästa vinter och vintrarna därefter.

För det första vill regeringen att jaktbesluten tidigareläggs. Länsstyrelserna ska ta beslut senast 15 september, vissa år 1 oktober. Möjligheten att överklaga till Naturvårdsverket tas bort samtidigt som möjligheten att överklaga till domstol centraliseras till en enda förvaltningsrätt.

En utredare har föreslagit att Förvaltningsrätten i Stockholm skulle handlägga alla överklaganden men regeringen föreslår i stället Förvaltningsrätten i Luleå. Dess beslut ska sedan kunna överklagas till Kammarrätten i Sundsvall, den som i vintras genom att upphäva ett beslut om jakt möjliggjorde licensjakten i Dalarna och Gävleborg

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.