2016-03-20 15:56

2016-03-20 16:06

Lånet av en präst krävde inte något lånekort

KARLSTAD: Överraskning på biblioteket i lördags

Finnes: Präst. En deckare, något skönlitterärt– och kanske en präst?
Under lördagen breddades utbudet på Karlstads stadsbibliotek, då det under några timmar var möjligt att låna en livs levande präst.

Aktiviteten Låna en präst eller diakon på bibblan ingick som en av de sista programpunkterna på Karlstads stifts temavecka Livet värt att leva, som avslutades på lördagen.

Mellan klockan 10 och 15 fanns två präster och en diakon på plats vid entrén till biblioteket, redo att lyssna, prata och vägleda.

– Jag har blivit utlånad två gånger. Eftersom jag har absolut tystnadsplikt så kan jag inte tala om vad vi pratade om, men vi gick undan och satte oss enskilt och pratade om respektive persons livssituation. Var och en erbjöds en halvtimmes samtal, och jag upplevde att båda två tyckte att det var givande, säger prästen Mattias Kareliusson.

Erbjöd ni bara samtal, eller skulle man exempelvis ha kunnat gifta sig på biblioteket under dagen?

– Hade man bara haft en hindersprövning med sig så hade väl det gått att lösa också. Men tanken var att det skulle handla om samtal, säger Kareliusson.

Lena J Olsson är för fjärde gången projektledare för Livet värt att leva, en temavecka som i år arrangerades för sjätte gången. Hon berättar att man prövat konceptet med att låna ut en präst en gång tidigare, då i Mitt i City-gallerian.

– Här på biblioteket var nog ett bättre forum. Syftet är att komma ut bland folk, och att visa att präster och diakoner är helt vanliga människor. För mig finns det inget annat sätt att vara en modern kyrka på, än att komma ut där människor är. Kan en sådan här aktivitet göra skillnad för en enda människa så är jag nöjd.

Ren magi

Hon sammanfattar i övrigt en vecka fullspäckad med aktiviteter runt om i stiftet.

– Konceptet har börjat sätta sig och folk vet vad det handlar om. Många har sagt att årets program var bra. Några av höjdpunkterna enligt mig var Faten Mahdi Al-Hussainis föreläsning om arbetet mot radikalisering och extremism, liksom Kimmie Ahléns berättelse om hur han lämnade nazismen och i dag arbetar för Brottsförebyggande rådet. Och så var ju samtalet mellan biskop Esbjörn Hagberg och Mark Levengood ren magi.

Aktiviteten Låna en präst eller diakon på bibblan ingick som en av de sista programpunkterna på Karlstads stifts temavecka Livet värt att leva, som avslutades på lördagen.

Mellan klockan 10 och 15 fanns två präster och en diakon på plats vid entrén till biblioteket, redo att lyssna, prata och vägleda.

– Jag har blivit utlånad två gånger. Eftersom jag har absolut tystnadsplikt så kan jag inte tala om vad vi pratade om, men vi gick undan och satte oss enskilt och pratade om respektive persons livssituation. Var och en erbjöds en halvtimmes samtal, och jag upplevde att båda två tyckte att det var givande, säger prästen Mattias Kareliusson.

Erbjöd ni bara samtal, eller skulle man exempelvis ha kunnat gifta sig på biblioteket under dagen?

– Hade man bara haft en hindersprövning med sig så hade väl det gått att lösa också. Men tanken var att det skulle handla om samtal, säger Kareliusson.

Lena J Olsson är för fjärde gången projektledare för Livet värt att leva, en temavecka som i år arrangerades för sjätte gången. Hon berättar att man prövat konceptet med att låna ut en präst en gång tidigare, då i Mitt i City-gallerian.

– Här på biblioteket var nog ett bättre forum. Syftet är att komma ut bland folk, och att visa att präster och diakoner är helt vanliga människor. För mig finns det inget annat sätt att vara en modern kyrka på, än att komma ut där människor är. Kan en sådan här aktivitet göra skillnad för en enda människa så är jag nöjd.

Ren magi

Hon sammanfattar i övrigt en vecka fullspäckad med aktiviteter runt om i stiftet.

– Konceptet har börjat sätta sig och folk vet vad det handlar om. Många har sagt att årets program var bra. Några av höjdpunkterna enligt mig var Faten Mahdi Al-Hussainis föreläsning om arbetet mot radikalisering och extremism, liksom Kimmie Ahléns berättelse om hur han lämnade nazismen och i dag arbetar för Brottsförebyggande rådet. Och så var ju samtalet mellan biskop Esbjörn Hagberg och Mark Levengood ren magi.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.