2016-03-19 06:00

2016-03-19 06:00

"Tuffare konkurrens"

GRÄNSHANDELN: Vd om kampen kring gränsen

Norska kronan försvagas samtidigt som kampen om de norska kunderna hårdnar. Håller ekvationen fortfarande?
– Någon kommer att förlora. Så är det bara, säger Torbjörn Swartz.

Han är vd för livsmedelskedjan Gränsköp AB som har drivit tre matbutiker längs gränsen: två Maximat och en Supermarket. Häromdagen meddelade dock Gränsköp att styrelsen beslutat att stänga butiken Supermat i Töcksfors shoppingcenter.

– Med tanke på den exceptionella förändring och konkurrenssituation som gränshandeln genomgår är åtgärden nödvändig, sa Torbjörn Swartz om beslutet.

Kan du utveckla det uttalandet?

– Jag menar att det är fler och fler som vill ta del av kakan. Många spetsar sina priser och konkurrensen om kunderna hårdnar. Jag räds inte konkurrensen men kan samtidigt konstatera att Hypermat har öppnat i Charlottenberg och i höst öppnar Ica i handelsparken här i Töcksfors, så ser verkligheten ut.

Torbjörn Swartz kan konstatera att utvecklingen kring gränshandeln har varit explosionsartad sedan han startade 1998.

– Nu ställer man sig frågan: när når vi brytningspunkten?

Flera faktorer

Det finns flera faktorer som påverkar gränshandeln, menar Swartz. Den norska kronans försvagning är en.

– Totalt sett har vi märkt att snittköpen för de norska kunderna har blivit lägre. Det är en tydlig skillnad mot förr. Tidigare gjorde den starka norska valutan att norrmännen hade mellan 10-20 procent rabatt på allt, redan från start, vilket fick en positiv inverkan på snittköpen totalt sett.

Torbjörn Swartz ser nu hur de norska kunderna har blivit allt mer prismedvetna och mer noggranna med vad som hamnar i kundvagnen.

– Samtidigt är ju väldigt många av våra varor väldigt mycket billigare än i Norge, speciellt på färskvarusidan.

Priserna pressas och utbudet i butikerna trimmas för att möta kundens efterfrågan.

– Vi måste verkligen ha det som våra kunder efterfrågar och till rätt marknadspris. I dag ska dessutom alla sälja allt: alla säljer grillkol och schampo, inte enbart matbutikerna. Samtidigt är det en sund utveckling som sker då samtliga aktörer måste skärpa sig både gällande sortiment och service.

Infrastrukturen är en annan faktor. Swartz återkommer till hur norrmännen ”måste svänga österut”, i stället för söderut – mot Strömstad, för att Töcksfors som destination ska utvecklas i framtiden.

– För att vi ska nå dit fullt ut måste bland annat E18 till Oslo bli klar. Hur många år tar det och hur länge vågar man vänta på kunderna?

Tror på Töcksfors

Samtidigt tror han på Töcksfors ur gränshandelssynpunkt:

– Det finns en stark gränshandelsådra här, potentiellt mycket starkare än i Charlottenberg. Det säger sig självt: 61:an upp eller E18 österut. Området Oslo-Karlstad är intressant ur många aspekter, säger Torbjörn Swartz.

Nedläggningar

– Men någon kommer att förlora, även i framtiden, och förändringar i butiksgrupperingarna kommer att fortsätta, med både nedläggningar och etableringar. Så är det bara.

– Kanske kan man säga att vi drog en nitlott den här gången, i och med stängningen av Supermarket. Samtidigt gjorde Maximat sitt bästa år någonsin ifjol och besöksantalet ökar. Vi tror på en ökad gränshandel i många år framöver.

Han är vd för livsmedelskedjan Gränsköp AB som har drivit tre matbutiker längs gränsen: två Maximat och en Supermarket. Häromdagen meddelade dock Gränsköp att styrelsen beslutat att stänga butiken Supermat i Töcksfors shoppingcenter.

– Med tanke på den exceptionella förändring och konkurrenssituation som gränshandeln genomgår är åtgärden nödvändig, sa Torbjörn Swartz om beslutet.

Kan du utveckla det uttalandet?

– Jag menar att det är fler och fler som vill ta del av kakan. Många spetsar sina priser och konkurrensen om kunderna hårdnar. Jag räds inte konkurrensen men kan samtidigt konstatera att Hypermat har öppnat i Charlottenberg och i höst öppnar Ica i handelsparken här i Töcksfors, så ser verkligheten ut.

Torbjörn Swartz kan konstatera att utvecklingen kring gränshandeln har varit explosionsartad sedan han startade 1998.

– Nu ställer man sig frågan: när når vi brytningspunkten?

Flera faktorer

Det finns flera faktorer som påverkar gränshandeln, menar Swartz. Den norska kronans försvagning är en.

– Totalt sett har vi märkt att snittköpen för de norska kunderna har blivit lägre. Det är en tydlig skillnad mot förr. Tidigare gjorde den starka norska valutan att norrmännen hade mellan 10-20 procent rabatt på allt, redan från start, vilket fick en positiv inverkan på snittköpen totalt sett.

Torbjörn Swartz ser nu hur de norska kunderna har blivit allt mer prismedvetna och mer noggranna med vad som hamnar i kundvagnen.

– Samtidigt är ju väldigt många av våra varor väldigt mycket billigare än i Norge, speciellt på färskvarusidan.

Priserna pressas och utbudet i butikerna trimmas för att möta kundens efterfrågan.

– Vi måste verkligen ha det som våra kunder efterfrågar och till rätt marknadspris. I dag ska dessutom alla sälja allt: alla säljer grillkol och schampo, inte enbart matbutikerna. Samtidigt är det en sund utveckling som sker då samtliga aktörer måste skärpa sig både gällande sortiment och service.

Infrastrukturen är en annan faktor. Swartz återkommer till hur norrmännen ”måste svänga österut”, i stället för söderut – mot Strömstad, för att Töcksfors som destination ska utvecklas i framtiden.

– För att vi ska nå dit fullt ut måste bland annat E18 till Oslo bli klar. Hur många år tar det och hur länge vågar man vänta på kunderna?

Tror på Töcksfors

Samtidigt tror han på Töcksfors ur gränshandelssynpunkt:

– Det finns en stark gränshandelsådra här, potentiellt mycket starkare än i Charlottenberg. Det säger sig självt: 61:an upp eller E18 österut. Området Oslo-Karlstad är intressant ur många aspekter, säger Torbjörn Swartz.

Nedläggningar

– Men någon kommer att förlora, även i framtiden, och förändringar i butiksgrupperingarna kommer att fortsätta, med både nedläggningar och etableringar. Så är det bara.

– Kanske kan man säga att vi drog en nitlott den här gången, i och med stängningen av Supermarket. Samtidigt gjorde Maximat sitt bästa år någonsin ifjol och besöksantalet ökar. Vi tror på en ökad gränshandel i många år framöver.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.