2016-03-19 06:00

2016-03-19 06:00

Fortsatt god gränshandel

VÄRMLAND: Handelns Utredningsinstitut

Dagligvaruhandeln kommer att vara fortsatt god i gränstrakterna en lång tid framöver. Däremot är sällanköpshandeln mer känslig för exempelvis en fallande kronkurs.
Det säger Per Andersson, senior analytiker på Handelns Utredningsinstitut.

Per Andersson har följt gränshandelns utveckling över tid och tror inte på långa vägar att dess glansdagar är över.

– Detaljhandeln i Värmland totalt ökade med 4 procent under 2014. Tillsammans med Stockholm och Södermanland hade Värmland därmed den klart bästa utvecklingen i landet– och det är framför allt köpcentren i Töcksfors och Charlottenberg, som tillsammans med Bergvik i Karlstad står för utvecklingen.

Fortfarande billigare

Dagligvaruhandeln ökade mellan åren 2008 och 2014 med 34 procent i Eda kommun, där Charlottenberg ligger, och med 26 procent i Årjängs kommun, där Töcksfors ligger. Och enligt Per Andersson finns det inte anledning att tro att den försvagade norska kronan kommer att innebära någon påtaglig försämring för gränshandeln i närtid. I alla fall inte för daglighandeln.

– De indikationer jag har fått, utan att ha några tydliga siffror för 2015 klara än, är att handelstrafiken hålls uppe. Omsättningen ökar inte, men den verkar heller inte sjunka. Man ska ha klart för sig att inom vissa varugrupper, som exempelvis tobak, godis och mat, har prisdifferensen mellan Norge och Sverige legat på omkring 50 procent. Tappar norrmännen 10 procent av den vinsten pågrund av kronkursen, så är det fortfarande en väldigt stor prisskillnad, säger Andersson.

Osäkrare för sällanköp

Han höjer dock ändå ett varningens finger– för sällanköpshandeln.

– Båda i Töcksfors och Charlottenberg har man satsat stort på att bygga ut för sällanköpshandel, och den är mycket känsligare är dagligvaruhandeln. Där är inte prisdifferensen lika stor, och en förändrad kronkurs får snabbare genomslag.

Per Andersson har följt gränshandelns utveckling över tid och tror inte på långa vägar att dess glansdagar är över.

– Detaljhandeln i Värmland totalt ökade med 4 procent under 2014. Tillsammans med Stockholm och Södermanland hade Värmland därmed den klart bästa utvecklingen i landet– och det är framför allt köpcentren i Töcksfors och Charlottenberg, som tillsammans med Bergvik i Karlstad står för utvecklingen.

Fortfarande billigare

Dagligvaruhandeln ökade mellan åren 2008 och 2014 med 34 procent i Eda kommun, där Charlottenberg ligger, och med 26 procent i Årjängs kommun, där Töcksfors ligger. Och enligt Per Andersson finns det inte anledning att tro att den försvagade norska kronan kommer att innebära någon påtaglig försämring för gränshandeln i närtid. I alla fall inte för daglighandeln.

– De indikationer jag har fått, utan att ha några tydliga siffror för 2015 klara än, är att handelstrafiken hålls uppe. Omsättningen ökar inte, men den verkar heller inte sjunka. Man ska ha klart för sig att inom vissa varugrupper, som exempelvis tobak, godis och mat, har prisdifferensen mellan Norge och Sverige legat på omkring 50 procent. Tappar norrmännen 10 procent av den vinsten pågrund av kronkursen, så är det fortfarande en väldigt stor prisskillnad, säger Andersson.

Osäkrare för sällanköp

Han höjer dock ändå ett varningens finger– för sällanköpshandeln.

– Båda i Töcksfors och Charlottenberg har man satsat stort på att bygga ut för sällanköpshandel, och den är mycket känsligare är dagligvaruhandeln. Där är inte prisdifferensen lika stor, och en förändrad kronkurs får snabbare genomslag.

Försäljningsutvecklingen dagligvaror

Mellan 2008 och 2014 ökade dagligvaruförsäljningen rejält på många håll i Värmland. Störst positiv utveckling hade Eda kommun, med 34%. Därefter kommer Årjäng, 26%, Torsby, 19%, Arvika, 16% och Karlstad, 12%.

Kommuner som Sunne, Filipstad, Forshaga och Kristinehamn hade också en försäljningsutveckling, men en mer blygsam sådan på under 10%.

I Munkfors, Hagfors och Storfors minskade i stället försäljningen under samma period.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.