2016-03-17 06:00

2016-03-17 06:00

Allt fler i länet får fast bredband

VÄRMLAND: Långt kvar till målet

Utbyggnadstakten av bredband i Värmland har ökat.
Men det är fortfarande långt kvar till målet – att hela länet ska ha snabbt bredband år 2020.

Snabbast går det på Hammarö och långsammast i Eda. Post- och telestyrelsens, PTS, kartläggning för 2015 visar att 79 procent av hushållen i Hammarö kommun har tillgång till snabbt bredband, 100 Mbit/s. I Eda kommun är det endast 18 procent.

För hela Värmland är siffran 58 procent, vilket är en ökning med 16 procentenheter jämfört med året innan. Men det är ändå för långsamt. Snittet för hela riket är 69 procent så Värmland återfinns bland den halva av länen som har lägst tillgång på snabbt bredband.

Över snittet hittar vi förutom Hammarö i topp, Karlstad på 78 procent, Kristinehamn på 65 procent och Sunne på 63 procent.

Målet är att hela länet ska ha tillgång till snabbt bredband år 2020.

– Det är positivt att utbyggnadstakten i Värmland har ökat men det är problematiskt att vi inte kan använda våra resurser fullt ut, eftersom EU begränsar våra stödmöjligheter, säger regionråd Tomas Riste.

– En annan utmaning är att länsstyrelsen har alldeles för lite pengar inom Landsbygdsprogrammet för utbyggnad hos fiberföreningarna. OM vi ska nå målet i Värmland behövs ett ökat stöd till dem, säger regionråd Stina Höök.

Under 2016 satsar Värmland på utbyggnad av ortssammanbindande nät, stöttat av Region Värmland.

PTS bredbandskartläggning är en årlig rapport som kartlägger tillgång till fast bredband, på uppdrag av regeringen.

Snabbast går det på Hammarö och långsammast i Eda. Post- och telestyrelsens, PTS, kartläggning för 2015 visar att 79 procent av hushållen i Hammarö kommun har tillgång till snabbt bredband, 100 Mbit/s. I Eda kommun är det endast 18 procent.

För hela Värmland är siffran 58 procent, vilket är en ökning med 16 procentenheter jämfört med året innan. Men det är ändå för långsamt. Snittet för hela riket är 69 procent så Värmland återfinns bland den halva av länen som har lägst tillgång på snabbt bredband.

Över snittet hittar vi förutom Hammarö i topp, Karlstad på 78 procent, Kristinehamn på 65 procent och Sunne på 63 procent.

Målet är att hela länet ska ha tillgång till snabbt bredband år 2020.

– Det är positivt att utbyggnadstakten i Värmland har ökat men det är problematiskt att vi inte kan använda våra resurser fullt ut, eftersom EU begränsar våra stödmöjligheter, säger regionråd Tomas Riste.

– En annan utmaning är att länsstyrelsen har alldeles för lite pengar inom Landsbygdsprogrammet för utbyggnad hos fiberföreningarna. OM vi ska nå målet i Värmland behövs ett ökat stöd till dem, säger regionråd Stina Höök.

Under 2016 satsar Värmland på utbyggnad av ortssammanbindande nät, stöttat av Region Värmland.

PTS bredbandskartläggning är en årlig rapport som kartlägger tillgång till fast bredband, på uppdrag av regeringen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.