2016-03-10 13:48

2016-03-10 18:32

"Vill inte skapa ett A-lag och ett B-lag"

POLITIK: Kenneth Svärd, ordförande

(UPPDATERAD) Byggnads i Örebro Värmland anmäler Annie Lööf och Centerpartiet till Diskrimineringsombudsmannen.
”Beklagligt att Byggnads inte kan föra en seriös debatt”, kontrar C..

Ordföranden för Byggnads i Örebro Värmland, Kenneth Svärd, berättar varför man anmäler:

– På grund av ett uttalande hon gjorde i början av februari, när hon sa att nyanlända ska ha en annan anställningsform med lägre lön. Vi tycker att förslaget strider mot de mänskliga rättigheterna och människors rätt till lika lön för lika arbete och vill inte bidra till att skapa ett A- och ett B-lag på arbetsmarknaden.

Beslutet om anmälan togs på ett styrelsemöte i slutet av februari.

Vad hoppas ni att anmälan ska leda till?

– Att DO anser att förslaget är diskriminerande och därför tar upp det till prövning, säger Kenneth Svärd.

Men är lägre löner inte ett bra sätt för nyanlända att få in en fot på arbetsmarknaden?

– Fast den möjligheten finns redan i vårt kollektivavtal, där vi har något som kallas ”övriga arbetare”. Det är ungefär som att påbörja en lärlingsanställning då man har en viss procent av en yrkesarbetarlön. Sedan gör man ett kompetensprov och efter det får man samma lön som alla andra.

Centerpartiet slår tillbaka:

– Att svara med en anmälan till diskrimineringsombudsmannen framstår som näst intill rättshaveristiskt. Det är mycket beklagligt att Byggnads inte kan föra en seriös debatt om Sveriges stora integrationsutmaning, säger Lööfs presschef Oscar Sundevall till TT.

Ordföranden för Byggnads i Örebro Värmland, Kenneth Svärd, berättar varför man anmäler:

– På grund av ett uttalande hon gjorde i början av februari, när hon sa att nyanlända ska ha en annan anställningsform med lägre lön. Vi tycker att förslaget strider mot de mänskliga rättigheterna och människors rätt till lika lön för lika arbete och vill inte bidra till att skapa ett A- och ett B-lag på arbetsmarknaden.

Beslutet om anmälan togs på ett styrelsemöte i slutet av februari.

Vad hoppas ni att anmälan ska leda till?

– Att DO anser att förslaget är diskriminerande och därför tar upp det till prövning, säger Kenneth Svärd.

Men är lägre löner inte ett bra sätt för nyanlända att få in en fot på arbetsmarknaden?

– Fast den möjligheten finns redan i vårt kollektivavtal, där vi har något som kallas ”övriga arbetare”. Det är ungefär som att påbörja en lärlingsanställning då man har en viss procent av en yrkesarbetarlön. Sedan gör man ett kompetensprov och efter det får man samma lön som alla andra.

Centerpartiet slår tillbaka:

– Att svara med en anmälan till diskrimineringsombudsmannen framstår som näst intill rättshaveristiskt. Det är mycket beklagligt att Byggnads inte kan föra en seriös debatt om Sveriges stora integrationsutmaning, säger Lööfs presschef Oscar Sundevall till TT.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.