2016-03-10 12:26

2016-03-10 12:26

Storstäderna bäst ekonomiskt

SVERIGE: Majoriteten av landets kommuner gick plus 2015

90 procent av Sveriges kommuner gjorde ett positivt reslutat 2015. Det är en klar förbättring jämfört med året innan.

Det samlade överskottet för landets 290 kommuner krympte dock något till 8,6 miljarder kronor. Tilläggas kan att det statliga extratillskottet på 10 miljarder kronor för flyktinginvandringen inte påverkar resultatet nämnvärt, då bara en mindre del är bokfört på 2015.

Stora skillnader

Det här kan utläsas av de preliminära resultaträkningar som SCB sammanställt och som redovisas i Dagens Industri. Storstäderna med kranskommuner gick bäst och listan toppas av Upplands Väsby med ett överskott på 15 529 kronor per invånare. Lyftet bottnar i en försäljning av bostadsbolaget.

Varierande skäl

Tittar man på de värmländska kommunerna så har det skett en del förändringar mellan 2014 och 2015. Förklaringarna varierar från kommun till kommun.

Karlstad har exempelvis rasat ner i bottenskiktet från ett plusresultat till -1784 kronor per invånare förra året. Svängningen beror på att kommunens kärnkraftsaktier i OKG belastar resultatet med 300 miljoner kronor, sedan Oskarshamn beslutat stänga ner två reaktorer i förtid.

Det omvända gäller exempelvis en kommun som Munkfors, som med resultatet 2 790 kronor per invånare hamnar på 20:e plats i landet. Huvudförklaring till att kommunen lyckats vända ett minusresultat (drygt minus 12 miljoner 2014) till ett överskott (drygt 9 miljoner kronor 2015) är att man fått bukt med socialnämndens stora underskott.

Arvika, med näst bästa placering bland Värmlandskommunerna, har ökat på sitt överskott till 2 742 kronor per invånare. Här handlar det om reavinster i samband med finansförvaltning. Det gäller omplaceringar av medel i Pensionsfonden.

Det samlade överskottet för landets 290 kommuner krympte dock något till 8,6 miljarder kronor. Tilläggas kan att det statliga extratillskottet på 10 miljarder kronor för flyktinginvandringen inte påverkar resultatet nämnvärt, då bara en mindre del är bokfört på 2015.

Stora skillnader

Det här kan utläsas av de preliminära resultaträkningar som SCB sammanställt och som redovisas i Dagens Industri. Storstäderna med kranskommuner gick bäst och listan toppas av Upplands Väsby med ett överskott på 15 529 kronor per invånare. Lyftet bottnar i en försäljning av bostadsbolaget.

Varierande skäl

Tittar man på de värmländska kommunerna så har det skett en del förändringar mellan 2014 och 2015. Förklaringarna varierar från kommun till kommun.

Karlstad har exempelvis rasat ner i bottenskiktet från ett plusresultat till -1784 kronor per invånare förra året. Svängningen beror på att kommunens kärnkraftsaktier i OKG belastar resultatet med 300 miljoner kronor, sedan Oskarshamn beslutat stänga ner två reaktorer i förtid.

Det omvända gäller exempelvis en kommun som Munkfors, som med resultatet 2 790 kronor per invånare hamnar på 20:e plats i landet. Huvudförklaring till att kommunen lyckats vända ett minusresultat (drygt minus 12 miljoner 2014) till ett överskott (drygt 9 miljoner kronor 2015) är att man fått bukt med socialnämndens stora underskott.

Arvika, med näst bästa placering bland Värmlandskommunerna, har ökat på sitt överskott till 2 742 kronor per invånare. Här handlar det om reavinster i samband med finansförvaltning. Det gäller omplaceringar av medel i Pensionsfonden.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.