2016-03-10 18:11

2016-03-10 18:11

Halland vill stå själva

STORREGIONEN: Svårt att motivera en storregion

Politiker och regiondirektören i Halland är starkt kritiska till den nya regionindelningen.
– Vi har ett fungerande samarbete här och jag ser inget samband mellan Halland och Värmland, säger Catarina Dahlöf.

Reaktionerna på den nya storregionen lät inte vänta på sig. Regiondirektören Catarina Dahlöf i Hallands län tror inte på storregioner överhuvudtaget och än mindre på den indelning som nu gjorts tillsammans med Värmland och Västra Götaland.

– Det är våra politiker som äger frågan men vi är eniga, regionen, politiker och kommunerna, om att det är svårt att motivera vad som skulle bli bättre för Hallands invånare i och med storregionen.

De två uppdrag regionstyrelsen har är tillväxt och hälso- och sjukvård. Något de lyckats bra med i Halland.

– Vi är ett av fyra landsting som har haft väldigt goda resultat, vilket inte något av de stora landstingen kan uppvisa. Vi har det bästa valdeltagandet och en låg arbetslöshet. Vi tror att det är frukten av vårt arbetssätt med nära samarbete mellan våra sex kommuner och regionen med väldigt korta vägar mellan beslut och verklighet. De utmaningar som finns inom dessa områden är ingenting man löser genom att rita om Sverige i en annan, större, organisation, säger Catarina Dahlöf.

Halland har i dagsläget samarbeten över länsgränsen med Skåne, Kronoberg och Jönköping som hon anser fungerar mycket bra.

– Jag ser inget samband mellan Halland och Värmland. Så jag ser inte vad som blir bättre av det här, för någon av oss. Och jag tycker inte vi har fått någon förklaring på vad det skulle vara, fortsätter hon.

Hon får medhåll av Mats Eriksson (M), regionstyrelsens ordförande i Halland.

– Vi har ingenting emot någon annan region, men vi är tydliga med att vi vill ha region Halland som egen region. Vi är valda av hallänningarna i de sex kommunerna och vi skulle bli 71 kommuner i det nya. Det är en utopi att tro att det skulle bli ett fortsatt så bra samarbete som vi har nu, säger han.

Reaktionerna på den nya storregionen lät inte vänta på sig. Regiondirektören Catarina Dahlöf i Hallands län tror inte på storregioner överhuvudtaget och än mindre på den indelning som nu gjorts tillsammans med Värmland och Västra Götaland.

– Det är våra politiker som äger frågan men vi är eniga, regionen, politiker och kommunerna, om att det är svårt att motivera vad som skulle bli bättre för Hallands invånare i och med storregionen.

De två uppdrag regionstyrelsen har är tillväxt och hälso- och sjukvård. Något de lyckats bra med i Halland.

– Vi är ett av fyra landsting som har haft väldigt goda resultat, vilket inte något av de stora landstingen kan uppvisa. Vi har det bästa valdeltagandet och en låg arbetslöshet. Vi tror att det är frukten av vårt arbetssätt med nära samarbete mellan våra sex kommuner och regionen med väldigt korta vägar mellan beslut och verklighet. De utmaningar som finns inom dessa områden är ingenting man löser genom att rita om Sverige i en annan, större, organisation, säger Catarina Dahlöf.

Halland har i dagsläget samarbeten över länsgränsen med Skåne, Kronoberg och Jönköping som hon anser fungerar mycket bra.

– Jag ser inget samband mellan Halland och Värmland. Så jag ser inte vad som blir bättre av det här, för någon av oss. Och jag tycker inte vi har fått någon förklaring på vad det skulle vara, fortsätter hon.

Hon får medhåll av Mats Eriksson (M), regionstyrelsens ordförande i Halland.

– Vi har ingenting emot någon annan region, men vi är tydliga med att vi vill ha region Halland som egen region. Vi är valda av hallänningarna i de sex kommunerna och vi skulle bli 71 kommuner i det nya. Det är en utopi att tro att det skulle bli ett fortsatt så bra samarbete som vi har nu, säger han.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.