2016-03-07 06:00

2016-03-07 06:00

Nyttig för miljön men inte hälsosammare

VÄRMLAND: Dietisten om ekomaten

I den ekologiska odlingen får man inte använda konstgödsel och syntetiskt framställda kemiska bekämpningsmedel, bland annat med hänsyn till miljön där varorna produceras. Men hur är det med produkterna, är de nyttigare och bättre ur hälsosynpunkt för konsumenten än konventionellt odlade varor?

– Den forskning som finns i dag kan inte visa att ekologisk mat är mer näringsrik jämfört med motsvarande livsmedel. I en metaanalys av 342 publicerade studier fann man dock att växtbaserade livsmedel kan innehålla 20–40 procent större halter av antioxidanter än de konventionellt odlade. Givetvis en skillnad men påverkar kanske inte den totala mängden så jättemycket eftersom skillnaden inte gäller genomgående för alla ekologiska produkter, säger dietist Anna Lind Hedin vid Friskvården i Värmland.

Små kemikalierester

– När det gäller den andra aspekten så finns det ingen forskning som visar att det skulle vara ohälsosamt att välja konventionellt odlade livsmedel framför de ekologiska. De gränsvärden som är satta för hur mycket rester som får finnas kvar i maten har en god säkerhetsmarginal som också tar hänsyn till barn och gravida. Ibland diskuteras den så kallade cocktaileffekten, att flera små mängder ihop av bekämpningsmedel, skulle få negativa effekter. Utifrån det man vet i dag ska inte heller det vara farligt.

– Men att välja ekologiskt handlar mer om att man vill tänka på de som jobbar med odlingen och för hela miljön!

Vad ska man som konsument tänka på när man står i butiken?

– Positivt så klart att välja ekologiskt men det viktigaste är att vi äter mycket mer frukt och grönt, mer fisk och skaldjur, nötter, vegetabiliskt fett, fullkornsprodukter istället för produkter av vitt mjöl. Och så klart minska på godis, läsk, rött kött och charkprodukter. Kanske inget nytt men baserat på stark vetenskaplig grund!

– Den forskning som finns i dag kan inte visa att ekologisk mat är mer näringsrik jämfört med motsvarande livsmedel. I en metaanalys av 342 publicerade studier fann man dock att växtbaserade livsmedel kan innehålla 20–40 procent större halter av antioxidanter än de konventionellt odlade. Givetvis en skillnad men påverkar kanske inte den totala mängden så jättemycket eftersom skillnaden inte gäller genomgående för alla ekologiska produkter, säger dietist Anna Lind Hedin vid Friskvården i Värmland.

Små kemikalierester

– När det gäller den andra aspekten så finns det ingen forskning som visar att det skulle vara ohälsosamt att välja konventionellt odlade livsmedel framför de ekologiska. De gränsvärden som är satta för hur mycket rester som får finnas kvar i maten har en god säkerhetsmarginal som också tar hänsyn till barn och gravida. Ibland diskuteras den så kallade cocktaileffekten, att flera små mängder ihop av bekämpningsmedel, skulle få negativa effekter. Utifrån det man vet i dag ska inte heller det vara farligt.

– Men att välja ekologiskt handlar mer om att man vill tänka på de som jobbar med odlingen och för hela miljön!

Vad ska man som konsument tänka på när man står i butiken?

– Positivt så klart att välja ekologiskt men det viktigaste är att vi äter mycket mer frukt och grönt, mer fisk och skaldjur, nötter, vegetabiliskt fett, fullkornsprodukter istället för produkter av vitt mjöl. Och så klart minska på godis, läsk, rött kött och charkprodukter. Kanske inget nytt men baserat på stark vetenskaplig grund!

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.