2016-03-07 06:00

2016-03-07 06:00

Intresset för ekomaten ökar lavinartat

VÄRMLAND: Efterfrågan större än tillgången

Intresset för ekologiska produkter ökar lavinartat, såväl i Värmland som i riket i stort. Försäljningen i Sverige ökade med 39 procent i fjol jämfört med 2014 och andelen ekoprodukter på den svenska livsmedelsmarknaden ökade med 2,1 procentenheter till 7,7 procent.

– Produkterna kommer från hela världen, framför allt när det gäller frukt och grönt. De absolut största enskilda artiklarna är bananer och kaffe, säger Klas Olsson, informationschef på Konsum Värmland, en kedja som var tidigt ute med att ta in Krav-märkta varor i sitt sortiment.

Även värmländska produkter ökar såsom morötter, vitkål och andra rotsaker. Det följer den allmänna trenden att allt fler väljer lokalproducerat och närodlat ur såväl miljösynpunkt som med tanke på sysselsättningen i närområdet. Efterfrågan är många gånger större än tillgången, speciellt när intresset från de större orterna i Värmland ökat något på sistone.

Munkfors i täten

– En ort som utmärker sig är Munkfors där andelen Krav alltid varit högt, säger Klas Olsson.

Om det kan förklaras med att Krav bildades av Torfolk Gård strax utanför kommungränsen samt att familjen Hedeås i Ransäter var tidigt ute när det gäller att ställa om till ekologisk produktion låter vi vara osagt. Men att Munkfors var den andra kommunen i Sverige att bli en Fairtradekommun samt varit ekokommun sedan 1995 och medlem i nätverket Ekokommunen bidrar säkerligen till att intresset för ekologiska produkter är relativt högt här.

– Vi är medvetna här i Munkfors och vill ta täten när det gäller miljön och internationella rättvisefrågor, sa Carina Nordström med viss stolthet när NWT träffade henne på centrum.

– Produkterna kommer från hela världen, framför allt när det gäller frukt och grönt. De absolut största enskilda artiklarna är bananer och kaffe, säger Klas Olsson, informationschef på Konsum Värmland, en kedja som var tidigt ute med att ta in Krav-märkta varor i sitt sortiment.

Även värmländska produkter ökar såsom morötter, vitkål och andra rotsaker. Det följer den allmänna trenden att allt fler väljer lokalproducerat och närodlat ur såväl miljösynpunkt som med tanke på sysselsättningen i närområdet. Efterfrågan är många gånger större än tillgången, speciellt när intresset från de större orterna i Värmland ökat något på sistone.

Munkfors i täten

– En ort som utmärker sig är Munkfors där andelen Krav alltid varit högt, säger Klas Olsson.

Om det kan förklaras med att Krav bildades av Torfolk Gård strax utanför kommungränsen samt att familjen Hedeås i Ransäter var tidigt ute när det gäller att ställa om till ekologisk produktion låter vi vara osagt. Men att Munkfors var den andra kommunen i Sverige att bli en Fairtradekommun samt varit ekokommun sedan 1995 och medlem i nätverket Ekokommunen bidrar säkerligen till att intresset för ekologiska produkter är relativt högt här.

– Vi är medvetna här i Munkfors och vill ta täten när det gäller miljön och internationella rättvisefrågor, sa Carina Nordström med viss stolthet när NWT träffade henne på centrum.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.