2016-03-03 09:33

2016-03-03 09:33

Sämst betald av toppolitikerna

VÄRMLAND: Ny statistik om landstingslöner

Värmlands landstingsråd Fredrik Larsson (M) har med sina 58 769 kronor den lägsta ersättningen av landets landstingsstyrelseordföranden. Landstingsdirektör Gunilla Andersson tjänar mer än dubbelt så mycket: 114 000 kronor i månaden.

Det är tidningen Dagens Samhälle som ställt samman siffrorna som visar månadslönen för januari 2016.

Enligt statistiken ligger Värmlands landsting i lönebotten.

Politikern Fredrik Larsson tjänar minst av alla landstingsstyrelseordföranden i Sverige. Snittet för landet är 72 500 kronor i månaden och bäst betald är Torbjörn Rosendahl (M) i Stockholm.

I grannlänen Dalarna och Örebro har landstingsråden 62 400 kronor i månaden respektive 73 008 kronor i månaden i arvode.

Tredje sämst

Bland topptjänstemännen, landstingsdirektörerna, ligger Värmland också i botten. Dock inte på jumboplats. Enligt Dagens Samhälle tjänar Värmlands landstingsdirektör Gunilla Andersson 114 000 kronor i månaden vilket placerar henne som tredje sämst betald på posten i landet.

Mest tjänar landstingsdirektören i Stockholm: 184 000 kronor i månaden.

I Dalarna och Örebro tjänar landstingsdirektören 128 500 kronor respektive 120 000 kronor i månaden.

Snittlönen i landet är 134 000 kronor per månad.

Lönegapet mellan toppchefer och toppolitiker är 85 procent.

– De ledarkrav som ställs på oss är större än för de högsta cheferna i kommunerna. Och naturligtvis påverkas lönenivån av att landstingen i motsats till kommunerna har en stor höglönegrupp i form av läkarna, konstaterar Rickard Simonsson, ordförande i Landstingsdirektörernas förening, i ett pressmeddelande.

Det är tidningen Dagens Samhälle som ställt samman siffrorna som visar månadslönen för januari 2016.

Enligt statistiken ligger Värmlands landsting i lönebotten.

Politikern Fredrik Larsson tjänar minst av alla landstingsstyrelseordföranden i Sverige. Snittet för landet är 72 500 kronor i månaden och bäst betald är Torbjörn Rosendahl (M) i Stockholm.

I grannlänen Dalarna och Örebro har landstingsråden 62 400 kronor i månaden respektive 73 008 kronor i månaden i arvode.

Tredje sämst

Bland topptjänstemännen, landstingsdirektörerna, ligger Värmland också i botten. Dock inte på jumboplats. Enligt Dagens Samhälle tjänar Värmlands landstingsdirektör Gunilla Andersson 114 000 kronor i månaden vilket placerar henne som tredje sämst betald på posten i landet.

Mest tjänar landstingsdirektören i Stockholm: 184 000 kronor i månaden.

I Dalarna och Örebro tjänar landstingsdirektören 128 500 kronor respektive 120 000 kronor i månaden.

Snittlönen i landet är 134 000 kronor per månad.

Lönegapet mellan toppchefer och toppolitiker är 85 procent.

– De ledarkrav som ställs på oss är större än för de högsta cheferna i kommunerna. Och naturligtvis påverkas lönenivån av att landstingen i motsats till kommunerna har en stor höglönegrupp i form av läkarna, konstaterar Rickard Simonsson, ordförande i Landstingsdirektörernas förening, i ett pressmeddelande.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.