2016-03-02 16:38

2016-03-02 16:38

Tolv nya laddpunkter

MILJÖ: En ny bil av hundra går på el

Säffle får sex nya laddpunkter för elbilar. Och Hammarö får lika många. Laddpunkterna anläggs med hjälp av statliga bidrag.

Än så länge är det mer prat än verkstad kring det här med miljövänliga elbilar. 2015 registrerades 117 elbilar i Värmlands län. Det var visserligen en kraftig ökning sedan året innan men ändå står inte elbilarna för mer än en dryg procent av alla nyregistreringar.

En sak som talar emot elbilar är bristen på laddställen. Det är helt enkelt svårt att hitta ställen där man kan tanka el. Men nu blir det något litet lättare och det tack vare Klimatklivet, en statlig bidragssatsning som ska bidra till att minska de utsläpp som påverkar klimatet.

Säfflebostäder får 120 000 kronor för att anlägga sex laddpunkter, Hammarö kommun får 97 500 kronor för att anlägga lika många. Bidragen täcker hälften av kostnaderna.

– Det är positivt att tillgängligheten till laddstationer i länet ökar och att nya områden täcks in, säger enligt ett pressmeddelande Jörgen Persson som är klimat- och energistrateg på länsstyrelsen. På Hammarö saknas i dagsläget tillgång till publik laddning.

Det går fortfarande att söka bidrag från Klimatklivet. Jörgen Persson ser gärna att fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar ansöker om bidrag för sina hyresgäster respektive medlemmar.

– En förutsättning för att byta till elbil är att ha möjlighet att ladda bilen vid hemmet, säger han enligt samma pressmeddelande.

Klimatklivet ger bidrag även till andra investeringar än laddpunkter. Företaget Anva Polytech i Sunne får 441 000 kronor för att införa ett system för återvinning av råvaran kimrök i samband med gummitillverkning.

Än så länge är det mer prat än verkstad kring det här med miljövänliga elbilar. 2015 registrerades 117 elbilar i Värmlands län. Det var visserligen en kraftig ökning sedan året innan men ändå står inte elbilarna för mer än en dryg procent av alla nyregistreringar.

En sak som talar emot elbilar är bristen på laddställen. Det är helt enkelt svårt att hitta ställen där man kan tanka el. Men nu blir det något litet lättare och det tack vare Klimatklivet, en statlig bidragssatsning som ska bidra till att minska de utsläpp som påverkar klimatet.

Säfflebostäder får 120 000 kronor för att anlägga sex laddpunkter, Hammarö kommun får 97 500 kronor för att anlägga lika många. Bidragen täcker hälften av kostnaderna.

– Det är positivt att tillgängligheten till laddstationer i länet ökar och att nya områden täcks in, säger enligt ett pressmeddelande Jörgen Persson som är klimat- och energistrateg på länsstyrelsen. På Hammarö saknas i dagsläget tillgång till publik laddning.

Det går fortfarande att söka bidrag från Klimatklivet. Jörgen Persson ser gärna att fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar ansöker om bidrag för sina hyresgäster respektive medlemmar.

– En förutsättning för att byta till elbil är att ha möjlighet att ladda bilen vid hemmet, säger han enligt samma pressmeddelande.

Klimatklivet ger bidrag även till andra investeringar än laddpunkter. Företaget Anva Polytech i Sunne får 441 000 kronor för att införa ett system för återvinning av råvaran kimrök i samband med gummitillverkning.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.