2016-03-02 06:00

2016-03-02 06:00

Skattkärr firar sin störste kändis

HUNDRAÅRSFEST: Ingvar Hellberg skrev Sven-Ingvars låtar och älskade sin hembygd

Gunilla Arvidsson i Skattkärr minns honom mycket väl från unga år.
– Han var vän i familjen, kom ibland hem till oss för att äta mamma Doris hemlagade mat.
Han brukade säga:
– Nu ska vi äta länge, och vi ska njuta av maten!
Hon talar om Ingvar Hellberg, låtskrivaren, Skattkärrs störste kändis. Årets hundraåring.

I morgon, torsdag, i Vårt hus i Skattkärr ska hans minne högtidlighållas.

Minnet av Ingvar Hellberg, mannen som skapade flera av Sven-Ingvars största hits, lever kvar i Skattkärr utanför Karlstad.

Det var där han bodde under större delen av sitt liv. Och där var han en av de mest omtyckta, en man som älskade idrott, var en lokal underhållare – revyer, låtar – och även generös sponsor av just idrottsrörelsen.

Det senare åtminstone när han började få ganska rejäla inkomster från sitt låtskrivande.

För drygt tio år sedan skrev Stig Arvidsson en stor artikel om Ingvar Hellberg i tidskriften Östra Fågelviksglimtar. Bland mycket annat om Skattkärrssonen Hellberg finns en högintressant uppgift: Cirka sex miljoner skivor med Ingvar Hellbergs låtar hade sålts då, år 2004. Detta enligt STIM (Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå).

Det har blivit något fler skivor sedan dess...

Snäll och generös

– Ingvar var en genuin Skattkärrsbo, berättar Bengt Lagerberg, en av dem som står bakom torsdagskvällens minnesfest i samlingslokalen Vårt hus. Ingvar var en snäll man, generös och trevlig. Och kanske en aning blyg.

Just låtskrivarens generositet och hans stora kärlek till hemorten lyfts fram av alla man talar med. Men också detta att han framgångarna aldrig steg honom åt huvudet. Han var stolt och glad över framgångarna, men han han förblev en enkel person. Trots Jag ringer på fredag, Vid din sida och flera andra låtar som tillhör svensk schlagerhistoria.

Under torsdagskvällen kommer åtminstone en av dem som verkligen kan vittna om Ingvar Hellbergs betydelse till Skattkärr, Sven-Ingvars` Ingvar Karlsson, gitarristen och dragspelaren och en av bandets grundare. Säkert har han en del att berätta om sin namne, mannen som föddes i en barnrik familj - tio syskon - och var son till Elin och Karl. Pappan drev specerihandel i centrala Skattkärr, och Ingvar det fanns möjligheter att låta den blivande låtskrivarkändisen gå på realskola i Karlstad.

Han blev till och med student några år senare, som elev på Hermods korrespondensinstitut, berättar Stig Arvidsson i sin artikel från 2004.

Reseledare

Efter examen på Hermods anställdes Ingvar Hellberg som försäljare på Scandia Plywood i Skattkärr. Där lyckades han bra, men detta till trots drabbades företaget av allt hårdare konkurrens och lades ner, år 1972. Det blev att byta jobb. Ingvar blev reseledare, en omtyckt sådan som tog hand om turister på resor både i Sverige och utomlands.

Då hade han redan hunnit göra det han är mest ihågkommen för: Skriva låtar, faktiskt en hel del, några bortglömda, andra som tillhör kategorin Svenktoppsklassiker.

Pengarna började droppa in, och en del av dem hamnade inom traktens idrottsrörelse.

Och just traktens idrottsrörelse och hembygdsrörelsen står även de i fokus under torsdagens hundraårsfirande. Men det är närmast en självklarhet, tycker man inom arbetsgruppen bakom träffen i Vårt hus:

I Skattkärr hänger Ingvar Hellberg, idrott och hembygd ihop.

I morgon, torsdag, i Vårt hus i Skattkärr ska hans minne högtidlighållas.

Minnet av Ingvar Hellberg, mannen som skapade flera av Sven-Ingvars största hits, lever kvar i Skattkärr utanför Karlstad.

Det var där han bodde under större delen av sitt liv. Och där var han en av de mest omtyckta, en man som älskade idrott, var en lokal underhållare – revyer, låtar – och även generös sponsor av just idrottsrörelsen.

Det senare åtminstone när han började få ganska rejäla inkomster från sitt låtskrivande.

För drygt tio år sedan skrev Stig Arvidsson en stor artikel om Ingvar Hellberg i tidskriften Östra Fågelviksglimtar. Bland mycket annat om Skattkärrssonen Hellberg finns en högintressant uppgift: Cirka sex miljoner skivor med Ingvar Hellbergs låtar hade sålts då, år 2004. Detta enligt STIM (Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå).

Det har blivit något fler skivor sedan dess...

Snäll och generös

– Ingvar var en genuin Skattkärrsbo, berättar Bengt Lagerberg, en av dem som står bakom torsdagskvällens minnesfest i samlingslokalen Vårt hus. Ingvar var en snäll man, generös och trevlig. Och kanske en aning blyg.

Just låtskrivarens generositet och hans stora kärlek till hemorten lyfts fram av alla man talar med. Men också detta att han framgångarna aldrig steg honom åt huvudet. Han var stolt och glad över framgångarna, men han han förblev en enkel person. Trots Jag ringer på fredag, Vid din sida och flera andra låtar som tillhör svensk schlagerhistoria.

Under torsdagskvällen kommer åtminstone en av dem som verkligen kan vittna om Ingvar Hellbergs betydelse till Skattkärr, Sven-Ingvars` Ingvar Karlsson, gitarristen och dragspelaren och en av bandets grundare. Säkert har han en del att berätta om sin namne, mannen som föddes i en barnrik familj - tio syskon - och var son till Elin och Karl. Pappan drev specerihandel i centrala Skattkärr, och Ingvar det fanns möjligheter att låta den blivande låtskrivarkändisen gå på realskola i Karlstad.

Han blev till och med student några år senare, som elev på Hermods korrespondensinstitut, berättar Stig Arvidsson i sin artikel från 2004.

Reseledare

Efter examen på Hermods anställdes Ingvar Hellberg som försäljare på Scandia Plywood i Skattkärr. Där lyckades han bra, men detta till trots drabbades företaget av allt hårdare konkurrens och lades ner, år 1972. Det blev att byta jobb. Ingvar blev reseledare, en omtyckt sådan som tog hand om turister på resor både i Sverige och utomlands.

Då hade han redan hunnit göra det han är mest ihågkommen för: Skriva låtar, faktiskt en hel del, några bortglömda, andra som tillhör kategorin Svenktoppsklassiker.

Pengarna började droppa in, och en del av dem hamnade inom traktens idrottsrörelse.

Och just traktens idrottsrörelse och hembygdsrörelsen står även de i fokus under torsdagens hundraårsfirande. Men det är närmast en självklarhet, tycker man inom arbetsgruppen bakom träffen i Vårt hus:

I Skattkärr hänger Ingvar Hellberg, idrott och hembygd ihop.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.