2016-03-01 14:24

2016-03-01 16:13

Fem år och 9 månader för nätpedofil

BROTT: Flera offer från Värmland

Det blev skärpt straff för den åtalade när Svea hovrätt på tisdagen avkunnade sin dom i Sveriges hittills största nätpedofilhärva.

För ett par år sedan greps en ung man som misstänkt för det som har kommit att kallas för nätpedofili. Mannen bodde i en lägenhet i en Stockholmsförort tillsammans med sin familj och han greps efter en mycket omfattande spaningsinsats från polisen sida.

Mannen åtalades sedan för att ha tvingat ett 80-tal flickor i åldrarna från elva och upp till 17 att posera samtidigt som de utförde ofta mycket avancerade sexuella handlingar med sig själva. Genom att koppla upp sig med bland annat Skypesamtal kunde han se på. Flickorna har mått rejält dåligt men ingen har på egen hand vänt sig till polisen.

Mannen hade kapat flera andra unga mäns identiteter på olika chatfora och använde dessas för att komma i kontakt med unga flickor. Genom att hota med att publicera mer oskyldiga bilder fick han flickorna att begå allt grövre handlingar.

Offren var bosatta i hela Sverige, några av dem i Värmland.

Solna tingsrätt dömde mannen till fängelse i sju år och till att betala 5 miljoner kronor i skadestånd till offren. Svea hovrätt höjer nu straffet till sju år och nio månader och skadestånden till sammanlagt 5,8 miljoner kronor.

För ett par år sedan greps en ung man som misstänkt för det som har kommit att kallas för nätpedofili. Mannen bodde i en lägenhet i en Stockholmsförort tillsammans med sin familj och han greps efter en mycket omfattande spaningsinsats från polisen sida.

Mannen åtalades sedan för att ha tvingat ett 80-tal flickor i åldrarna från elva och upp till 17 att posera samtidigt som de utförde ofta mycket avancerade sexuella handlingar med sig själva. Genom att koppla upp sig med bland annat Skypesamtal kunde han se på. Flickorna har mått rejält dåligt men ingen har på egen hand vänt sig till polisen.

Mannen hade kapat flera andra unga mäns identiteter på olika chatfora och använde dessas för att komma i kontakt med unga flickor. Genom att hota med att publicera mer oskyldiga bilder fick han flickorna att begå allt grövre handlingar.

Offren var bosatta i hela Sverige, några av dem i Värmland.

Solna tingsrätt dömde mannen till fängelse i sju år och till att betala 5 miljoner kronor i skadestånd till offren. Svea hovrätt höjer nu straffet till sju år och nio månader och skadestånden till sammanlagt 5,8 miljoner kronor.