2016-02-26 15:56

2016-02-26 15:56

Stor brist på psykologer

SJUKVÅRD: Fyra – på 25 vårdcentraler

Psykologförbundet har kartlagt hur många psykologer som är knutna till vårdcentraler runt om i landet. Några av de sämsta siffrorna står Värmland för. På landstinget vill man anställa fler psykologer men de är inte så lätta att få tag på.

Allt fler svenskar lider av psykisk ohälsa. På varje vårdcentral ska det finnas psykosociala resurser i form av personal med olika kompetenser. Men i Värmland består denna kompetens nästan helt av kuratorer med socionomutbildning.

– På våra 25 vårdcentraler finns det hela 25 kuratorer, säger Eva Bergquist som är tillförordnad chef för division allmänmedicin. Men vi har inte fler än fyra psykologer, en beteendevetare och en hälsocoach.

Enligt Eva Bergquist har det funnits en tradition att satsa på just kuratorer och inte så mycket på psykologer. Sedan några år är man dock medveten om att man behöver ha en blandning av olika kompetenser och därmed betydligt fler psykologer.

– Men det är inte så lätt att få tag på psykologer. Jag hoppas dock att det kommer att se helt annorlunda ut om, säg fem år.

Psykologutbildning

Eva Bergquist sätter ett stort hopp till den nystartade psykologutbildningen på Karlstads universitet. Landstinget är berett att ställa praktikplatser till förfogande till exempel på de nystartade akademiska vårdcentralerna men utbildningen är lång och det dröjer fortfarande flera år innan de första studenterna utexamineras.

För några år sedan sade flera psykologer upp sig från sina jobb inom barn- och ungdomspsykiatrin. Men ingen av dessa sökte sig till någon vårdcentral.

Allt fler svenskar lider av psykisk ohälsa. På varje vårdcentral ska det finnas psykosociala resurser i form av personal med olika kompetenser. Men i Värmland består denna kompetens nästan helt av kuratorer med socionomutbildning.

– På våra 25 vårdcentraler finns det hela 25 kuratorer, säger Eva Bergquist som är tillförordnad chef för division allmänmedicin. Men vi har inte fler än fyra psykologer, en beteendevetare och en hälsocoach.

Enligt Eva Bergquist har det funnits en tradition att satsa på just kuratorer och inte så mycket på psykologer. Sedan några år är man dock medveten om att man behöver ha en blandning av olika kompetenser och därmed betydligt fler psykologer.

– Men det är inte så lätt att få tag på psykologer. Jag hoppas dock att det kommer att se helt annorlunda ut om, säg fem år.

Psykologutbildning

Eva Bergquist sätter ett stort hopp till den nystartade psykologutbildningen på Karlstads universitet. Landstinget är berett att ställa praktikplatser till förfogande till exempel på de nystartade akademiska vårdcentralerna men utbildningen är lång och det dröjer fortfarande flera år innan de första studenterna utexamineras.

För några år sedan sade flera psykologer upp sig från sina jobb inom barn- och ungdomspsykiatrin. Men ingen av dessa sökte sig till någon vårdcentral.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.