2016-02-16 06:00

2016-02-16 06:00

Stort jubel i länet att rallyt blir kvar

VÄRMLAND: "De kryddiga korvarna gick bättre än vi trodde"

Rally Sweden har stor betydelse för hela Värmland. Förutom fullbokade hotell i Karlstad är det en viktig händelse för orter som Lysvik, närmast Colins Crest.

Inte bara den rutinerade organisationen bakom Rally Sweden jublade åt beskedet att det kommer att arrangeras i Värmland ytterligare tre år. Handel, hotell och turistnäringen tar del av lyckan.

– Det är fantastiskt att det blir en fortsättning i tre år till. Det är bara att tacka organisationen bakom som gjort en otrolig insats trots den milda inledningen. All heder till gänget. Rally Sweden är en stor händelse för hela länet, som alla har nytta av, säger Christina Lundqvist, vd för Visit Värmland.

Vilka tjänar mest på det?

– Alla som kommer hit ska äta och ha någonstans att bo. Så allt som går att få tag på har gått åt. Sedan man flyttade serviceplatsen från Hagfors till Karlstad har det varit ett hårdare tryck eftersom de internationella gästerna i teamen bor i Karlstad och tar många platser.

Bland många andra i länet är Coop Nära i Lysvik en handlare som tjänar på Rally Sweden. Det är den butik som ligger närmast den mest besökta platsen på Vargåsensträckan med det legendariska hoppet vid Colins crest.

– Det är väldigt stor omsättning för min del. På fredagen ökar vi med 15-20 procent och det de köper är grillkorv, bröd, grillkol, kaffe, fikabröd, dricka, chips, godis ... ja allt som hör till grillning och fika att ha med sig i skogen, säger butikschefen Håkan Eriksson.

Förutom rallybesökarna så köper Mallbackens IF och Ransbysäterns byalag korv och bröd till sin egen kioskförsäljning på sätern och på Colins crest från butiken.

– Det är väldigt roligt att de väljer att handla lokalt här så vi har lärt oss att ladda upp rejält med korv och grillgrejer!

Vad betyder det för er att rallyt återkommer år efter år?

– Jättemycket såklart. Det händer inte allt för mycket större arrangemang omkring här så det för med sig en glädje och full fart i bygden, det rycker upp oss alla även de som inte är så rallyintresserade. Det är en jätterolig tillställning och det kommer in lite annat folk i butiken, säger Håkan Eriksson.

Butikens personal har gjort sig kända för att lägga upp roliga videos på sin Facebooksida. Givetvis blev det en även inför rallyt.

– Vi gjorde en kundvagnsrallyfillm där man kunde vinna rallypass om man gissade i sekunder och tiondelar hur lång tid rallyjäntera Jenny å Bodil gjorde kundvarvet på. Vi har aldrig fått in så många svar. Det tog nästan en timme att gå igenom allt och kora två vinnare.

Hur mycket jobbar ni på Visit Värmland med extraupplevelser kring rallyt?

– Många är ju här bara för rallyt och vill vara i skogen hela tiden. Skotershow och presentation av bilarna på Färjestad är ju en sak. men det finns säkert väldigt mycket mer vi kan göra. Och nu får vi chansen i tre år till, säger Christina Lundqvist.

Inte bara den rutinerade organisationen bakom Rally Sweden jublade åt beskedet att det kommer att arrangeras i Värmland ytterligare tre år. Handel, hotell och turistnäringen tar del av lyckan.

– Det är fantastiskt att det blir en fortsättning i tre år till. Det är bara att tacka organisationen bakom som gjort en otrolig insats trots den milda inledningen. All heder till gänget. Rally Sweden är en stor händelse för hela länet, som alla har nytta av, säger Christina Lundqvist, vd för Visit Värmland.

Vilka tjänar mest på det?

– Alla som kommer hit ska äta och ha någonstans att bo. Så allt som går att få tag på har gått åt. Sedan man flyttade serviceplatsen från Hagfors till Karlstad har det varit ett hårdare tryck eftersom de internationella gästerna i teamen bor i Karlstad och tar många platser.

Bland många andra i länet är Coop Nära i Lysvik en handlare som tjänar på Rally Sweden. Det är den butik som ligger närmast den mest besökta platsen på Vargåsensträckan med det legendariska hoppet vid Colins crest.

– Det är väldigt stor omsättning för min del. På fredagen ökar vi med 15-20 procent och det de köper är grillkorv, bröd, grillkol, kaffe, fikabröd, dricka, chips, godis ... ja allt som hör till grillning och fika att ha med sig i skogen, säger butikschefen Håkan Eriksson.

Förutom rallybesökarna så köper Mallbackens IF och Ransbysäterns byalag korv och bröd till sin egen kioskförsäljning på sätern och på Colins crest från butiken.

– Det är väldigt roligt att de väljer att handla lokalt här så vi har lärt oss att ladda upp rejält med korv och grillgrejer!

Vad betyder det för er att rallyt återkommer år efter år?

– Jättemycket såklart. Det händer inte allt för mycket större arrangemang omkring här så det för med sig en glädje och full fart i bygden, det rycker upp oss alla även de som inte är så rallyintresserade. Det är en jätterolig tillställning och det kommer in lite annat folk i butiken, säger Håkan Eriksson.

Butikens personal har gjort sig kända för att lägga upp roliga videos på sin Facebooksida. Givetvis blev det en även inför rallyt.

– Vi gjorde en kundvagnsrallyfillm där man kunde vinna rallypass om man gissade i sekunder och tiondelar hur lång tid rallyjäntera Jenny å Bodil gjorde kundvarvet på. Vi har aldrig fått in så många svar. Det tog nästan en timme att gå igenom allt och kora två vinnare.

Hur mycket jobbar ni på Visit Värmland med extraupplevelser kring rallyt?

– Många är ju här bara för rallyt och vill vara i skogen hela tiden. Skotershow och presentation av bilarna på Färjestad är ju en sak. men det finns säkert väldigt mycket mer vi kan göra. Och nu får vi chansen i tre år till, säger Christina Lundqvist.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.