2016-02-16 12:10

2016-02-16 12:10

Köpte universitetsexamen på tunnelbana

VÄRMLAND

Kvinnan säger att hon tog sin examen i psykoanalys på distans.

Tentor och annat som krävdes för examen fick hon av en man hon träffade på en tunnelbanestation i landet hon då bodde i. Hon träffade mannen flera gånger och gav honom sammanlagt 7 000 dollar för sin examen.

Men när hon skickade sina examina till Universitets- och högskolerådet för bedömning av utländsk högre utbildning väcktes misstankar. En expert tyckte att handlingarna verkade märkliga och när man kontaktade universitetet som skulle ha utfärdat dem bekräftades misstankarna: handlingarna var falska. Kvinnan döms nu till villkorlig dom och 70 dagsböter för brukande av falsk urkund. Hon nekar till brott och säger att hon inte kände till att universitetsexamen var en bluff. ”Osannolikt”, tycker Värmlands tingsrätt.

Tentor och annat som krävdes för examen fick hon av en man hon träffade på en tunnelbanestation i landet hon då bodde i. Hon träffade mannen flera gånger och gav honom sammanlagt 7 000 dollar för sin examen.

Men när hon skickade sina examina till Universitets- och högskolerådet för bedömning av utländsk högre utbildning väcktes misstankar. En expert tyckte att handlingarna verkade märkliga och när man kontaktade universitetet som skulle ha utfärdat dem bekräftades misstankarna: handlingarna var falska. Kvinnan döms nu till villkorlig dom och 70 dagsböter för brukande av falsk urkund. Hon nekar till brott och säger att hon inte kände till att universitetsexamen var en bluff. ”Osannolikt”, tycker Värmlands tingsrätt.