2016-02-16 18:12

2016-02-16 18:12

Fackligt missnöje med omorganisationen

LANDSTINGET: "Stora brister i riskbedömningarna"

För snabbt genomfört, stora brister i riskbedömningar och ogenomtänkta processer.
Facken är kritiska mot hur landstinget genomför den nya organisationen.

Vid förhandlingarna förra veckan förklarade sig fyra av fem fackförbund sig oeniga till förslaget om indelning av landstingets olika verksamheter i den nya organisationen som delar in vården i två stora områden – sluten- och öppenvård.

Läkarförbundet har gått emot även genomförandet av omorganisationen i stort och var oeniga även till i senare förhandlingen.

– Det har varit stora brister i riskbedömningarna. Allt har gått väldigt snabbt och det är många oklarheter. Ledningen säger att det kommer att bli möjligt att omförhandla men det visar att organisationen inte är genomtänkt, säger Marina Tuutma, ordförande i Värmlands läkarförening.

Går att ändra

– Arbetsgivaren var tydlig med att det finns möjligheter för verksamheterna att ändra tillhörighet om det skulle behövas, det räckte för oss. Det som handlade om brister i riskbedömningar var ingen stor fråga, säger Ann-Britt Jonsson vice avdelningsordförande för Vårdförbundet i Värmland.

Kommunal vänder sig inte mot själva verksamhetsindelningen utan mot hur processen genomförts. Att ledningen velat förhandla utan kompletta riskbedömningar från verksamheterna.

– Det ser vi väldigt allvarligt på, säger Eva Jansson.

”Inte genomtänkt”

Marina Tuutma tycker att man borde börjat med att ta reda på vilka vårdprocesser som finns och utgått från det i organisationen och att man nu gjort tvärtom – anpassar verksamheten efter organisationen.

Marina Tuutma tycker att hela omorganisationen inte är grundligt genomtänkt.

– Det kommer att bli mycket toppstyrt, och vad kommer det att kosta? Och detta gör man nu samtidigt som man har den stora omställningen, säger hon.

Omställningen kallas den process där landstinget ska spara in 221 tjänster som man håller på med just nu.

Huvudskyddsombuden för Saco, Värmlands läkarförening, Vision och Kommunal begär nu att cheferna får tillfälle att utveckla sin arbetsmiljökompetens.

Vid förhandlingarna förra veckan förklarade sig fyra av fem fackförbund sig oeniga till förslaget om indelning av landstingets olika verksamheter i den nya organisationen som delar in vården i två stora områden – sluten- och öppenvård.

Läkarförbundet har gått emot även genomförandet av omorganisationen i stort och var oeniga även till i senare förhandlingen.

– Det har varit stora brister i riskbedömningarna. Allt har gått väldigt snabbt och det är många oklarheter. Ledningen säger att det kommer att bli möjligt att omförhandla men det visar att organisationen inte är genomtänkt, säger Marina Tuutma, ordförande i Värmlands läkarförening.

Går att ändra

– Arbetsgivaren var tydlig med att det finns möjligheter för verksamheterna att ändra tillhörighet om det skulle behövas, det räckte för oss. Det som handlade om brister i riskbedömningar var ingen stor fråga, säger Ann-Britt Jonsson vice avdelningsordförande för Vårdförbundet i Värmland.

Kommunal vänder sig inte mot själva verksamhetsindelningen utan mot hur processen genomförts. Att ledningen velat förhandla utan kompletta riskbedömningar från verksamheterna.

– Det ser vi väldigt allvarligt på, säger Eva Jansson.

”Inte genomtänkt”

Marina Tuutma tycker att man borde börjat med att ta reda på vilka vårdprocesser som finns och utgått från det i organisationen och att man nu gjort tvärtom – anpassar verksamheten efter organisationen.

Marina Tuutma tycker att hela omorganisationen inte är grundligt genomtänkt.

– Det kommer att bli mycket toppstyrt, och vad kommer det att kosta? Och detta gör man nu samtidigt som man har den stora omställningen, säger hon.

Omställningen kallas den process där landstinget ska spara in 221 tjänster som man håller på med just nu.

Huvudskyddsombuden för Saco, Värmlands läkarförening, Vision och Kommunal begär nu att cheferna får tillfälle att utveckla sin arbetsmiljökompetens.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.