2016-02-12 15:35

2016-02-12 15:35

"Utslaget var inte helt oväntat"

VARGJAKTEN

Maria Falkevik, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Värmland, kommenterar Förvaltningsrätten i Karlstads beslut att inte tillåta licensjakt på varg i Värmlands och Örebros län 2016, så här:

– Utslaget var inte helt oväntat, eftersom rättsläget är så pass oklart. Jag konstaterar att det blir ingen licensjakt på varg hos oss i år. Men visst känns det lite som moment 22 när juridiken krockar med vargförvaltningsperspektivet.

– Vi ska ta hänsyn till olika intressegrupper, vilket innebär en balansgång och kompromisser. Men vi har inte kompromissat med att vargen ska ha gynnsam bevarandestatus.

– Nu säger Förvaltningsrätten att man behöver starkare bevis för att syftet med jakten verkligen uppnås. Men det är ju väldigt svårt att bevisa på förhand. Det vet man egentligen först efter det att en licensjakt har genomförts och utvärderats.

– I Finland har man till exempel prövat att ha ett mycket strikt skydd för vargen, men det visade sig att vargstammen då minskade på grund av illegal jakt. Så nu har man tänkt om och tillåter jakt i viss omfattning.

Har dagens dom gjort rättsläget klarare?

– Frågan måste upp i högre instans för att vi ska få ett prejudikat. Vi överväger att överklaga, men jag måste läsa domen ordentligt och rådgöra med mina kollegor på Länsstyrelsen i Värmland först, avslutar Maria Falkevik.

– Utslaget var inte helt oväntat, eftersom rättsläget är så pass oklart. Jag konstaterar att det blir ingen licensjakt på varg hos oss i år. Men visst känns det lite som moment 22 när juridiken krockar med vargförvaltningsperspektivet.

– Vi ska ta hänsyn till olika intressegrupper, vilket innebär en balansgång och kompromisser. Men vi har inte kompromissat med att vargen ska ha gynnsam bevarandestatus.

– Nu säger Förvaltningsrätten att man behöver starkare bevis för att syftet med jakten verkligen uppnås. Men det är ju väldigt svårt att bevisa på förhand. Det vet man egentligen först efter det att en licensjakt har genomförts och utvärderats.

– I Finland har man till exempel prövat att ha ett mycket strikt skydd för vargen, men det visade sig att vargstammen då minskade på grund av illegal jakt. Så nu har man tänkt om och tillåter jakt i viss omfattning.

Har dagens dom gjort rättsläget klarare?

– Frågan måste upp i högre instans för att vi ska få ett prejudikat. Vi överväger att överklaga, men jag måste läsa domen ordentligt och rådgöra med mina kollegor på Länsstyrelsen i Värmland först, avslutar Maria Falkevik.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.