2016-02-09 06:00

2016-02-09 07:55

Trafikvärdar på charmkurs

VÄNLIGA VECKAN: Stor skillnad i klimatet på ett par år

Det har blivit ett annat klimat bland Karlstads trafikvärdar. Från att ofta bemötas av aggression när p-boten togs fram både ger och får de vänlighet.

Så vad har hänt? vad är den stora skillnaden på trafikvärdarna, de forna lapplisorna och p-vakterna, nu från för två år sedan?

– Jag började för tre år sedan och då var det mycket tuffare, mycket mer aggression och arga människor. Jag tror det beror på att vi jobbar annorlunda nu, säger Stefan Jonsson, trafikvärd på Karlstads kommun.

De omorganiserats för två år sedan till kommunens serviceavdelning och har sedan dess jobbat mycket internt med bemötandet. Nu ska de inte bara hålla ordning på trafiksituationen och bötfälla när så krävs, de ska också kunna stadsguida och hjälpa till i stadsmiljön.

– Vi går inte alltid på vad lagboken säger utan kan lika gärna informera om effekten är densamma som att ge en parkeringsbot. Det viktigaste är ju att fordon inte står trafikfarligt eller hindrar framkomligheten, säger han.

De jobbar två och två och hjälper varandra att fatta bra beslut och ha ett bra bemötande.

– Det har blivit mycket trevligare stämning och vi får ett mycket bättre bemötande. Vi hade nog charmen i oss hela tiden och har plockat fram den nu, säger Stefan Jonsson.

Innan jul förra året gjorde de bland annat en mycket uppskattad kampanj där de lappade bilar som parkerat föredömligt med tacklappar.

– Det fick väldigt bra respons på Facebook bland annat. Det var en annorlunda grej från vår sida, säger Stefan Jonsson.

Så vad har hänt? vad är den stora skillnaden på trafikvärdarna, de forna lapplisorna och p-vakterna, nu från för två år sedan?

– Jag började för tre år sedan och då var det mycket tuffare, mycket mer aggression och arga människor. Jag tror det beror på att vi jobbar annorlunda nu, säger Stefan Jonsson, trafikvärd på Karlstads kommun.

De omorganiserats för två år sedan till kommunens serviceavdelning och har sedan dess jobbat mycket internt med bemötandet. Nu ska de inte bara hålla ordning på trafiksituationen och bötfälla när så krävs, de ska också kunna stadsguida och hjälpa till i stadsmiljön.

– Vi går inte alltid på vad lagboken säger utan kan lika gärna informera om effekten är densamma som att ge en parkeringsbot. Det viktigaste är ju att fordon inte står trafikfarligt eller hindrar framkomligheten, säger han.

De jobbar två och två och hjälper varandra att fatta bra beslut och ha ett bra bemötande.

– Det har blivit mycket trevligare stämning och vi får ett mycket bättre bemötande. Vi hade nog charmen i oss hela tiden och har plockat fram den nu, säger Stefan Jonsson.

Innan jul förra året gjorde de bland annat en mycket uppskattad kampanj där de lappade bilar som parkerat föredömligt med tacklappar.

– Det fick väldigt bra respons på Facebook bland annat. Det var en annorlunda grej från vår sida, säger Stefan Jonsson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.