2016-02-08 21:32

2016-02-08 21:37

Värmländsk polisbuss vandaliserad

MALMÖ: De var i Skåne för att sköta gränskontrollen

Det var en utkommenderad polisbuss från Värmland som vandaliserades i Malmö i helgen. Våldet och skadegörelsen mot blåljuspersonal fördöms nu av inrikesminister Anders Ygeman.

Det här var det fjärde utryckningsfordonet som vandaliserades inom loppet av två dygn. Även om det kan betraktas som en slump är det många som oroas av utvecklingen.

Inte minst polisassistent Marcus Bryngelsson från Karlstad, som ingick i den värmländska polispatrull som var utskickad till Malmö för att hjälpa till med gränskontrollerna. Så här säger han till NWT om det som hände:

– Vi upptäckte att sidorutan var krossad just när vi skulle åka iväg på utsättning. Jag var aldrig oroad för egen del. Men det är klart det är olustigt, eftersom det ju är riktat mot polisen som myndighet.

Farliga områden

Marcus Bryngelsson tycker inte att händelsen i centrala Malmö är riktigt jämförbar med exempelvis vandaliseringen av en ambulans under utryckning i Tensta i helgen.

– Vi stod parkerade utanför hotellet där vi bodde. Det kunde ha varit en vanlig fyllegrej. Men visst är det tragiskt när man ger sig på fordon och personal som har till jobb att skydda allmänheten. Jag tycker det är särskilt allvarligt när hot och våld riktas mot brandbilar och ambulanser, säger han.

Inrikesministern oroad

Inrikesminister Anders Ygeman fördömde på måndagen det upprepade våldet och skadegörelsen mot blåljuspersonal och öppnade för strängare straff mot dessa gärningsmän.

Det här var det fjärde utryckningsfordonet som vandaliserades inom loppet av två dygn. Även om det kan betraktas som en slump är det många som oroas av utvecklingen.

Inte minst polisassistent Marcus Bryngelsson från Karlstad, som ingick i den värmländska polispatrull som var utskickad till Malmö för att hjälpa till med gränskontrollerna. Så här säger han till NWT om det som hände:

– Vi upptäckte att sidorutan var krossad just när vi skulle åka iväg på utsättning. Jag var aldrig oroad för egen del. Men det är klart det är olustigt, eftersom det ju är riktat mot polisen som myndighet.

Farliga områden

Marcus Bryngelsson tycker inte att händelsen i centrala Malmö är riktigt jämförbar med exempelvis vandaliseringen av en ambulans under utryckning i Tensta i helgen.

– Vi stod parkerade utanför hotellet där vi bodde. Det kunde ha varit en vanlig fyllegrej. Men visst är det tragiskt när man ger sig på fordon och personal som har till jobb att skydda allmänheten. Jag tycker det är särskilt allvarligt när hot och våld riktas mot brandbilar och ambulanser, säger han.

Inrikesministern oroad

Inrikesminister Anders Ygeman fördömde på måndagen det upprepade våldet och skadegörelsen mot blåljuspersonal och öppnade för strängare straff mot dessa gärningsmän.