2016-02-07 09:02

2016-02-07 09:08

Ideella insatser avgörande

VÄRMLAND: Mänskliga rättigheter tillgodoses av frivilliga

Insatserna från ideella organisationer har varit och är avgörande för att tillgodose de asylsökandes mänskliga rättigheter. Det säger Tanja Ekegren, sakkunnig inom integration på länsstyrelsen i Värmland.

Enligt Migrationsverkets senaste statistik finns 9 117 asylsökande i Värmland. Många bär kläder som de fått från Röda Korset eller andra frivilligorganisationer.

– När gäller kläder och exempelvis hjälp med skjuts till vårdcentralen eller folktandvården har de ideella insatserna varit avgörande för att tillgodose de här personerna mänskliga rättigheter, säger Tanja Ekegren.

Undervisning

Frivilliga hjälper också till med undervisning i svenska i väntan på att de asylsökande ska få besked om uppehållstillstånd och kan börja SFI.

– Insatserna underlättar etableringsprocessen. Migrationsverkets handläggningstider är långa och de som bor på anläggningarna behöver sysselsättning. Ju fler aktiviteter som anordnas ju mindre social oro på boendet.

Vana att hjälpa

Huruvida det frivilliga engagemanget är större på mindre orter går inte att säkert belägga, men Tanja Ekegren ser det som troligt.

– På en mindre ort är man van vid att hjälpa varandra på ett annat sätt tror jag. Att ortsbor besöker boendena är väldigt positivt. Barnen leker över språkgränserna och vuxna som engagerar sig känner ofta att de får väldigt mycket tillbaka.

Hur får man fler att engagera sig?

– Det är jättesvårt att svara på. Många barnfamiljer har svårt att få tiden att räcka till, men som sagt så ger det väldigt mycket tillbaka om man bestämmer sig för att göra en insats. Bara att de asylsökande får besök är ett betydelsefullt steg till integration.

– Idrottsföreningars arbete och kulturaktiviteter är också viktigt. Region Värmland har avsatt pengar för evenemang och aktiviteter riktade mot asylsökande.

Enligt Migrationsverkets senaste statistik finns 9 117 asylsökande i Värmland. Många bär kläder som de fått från Röda Korset eller andra frivilligorganisationer.

– När gäller kläder och exempelvis hjälp med skjuts till vårdcentralen eller folktandvården har de ideella insatserna varit avgörande för att tillgodose de här personerna mänskliga rättigheter, säger Tanja Ekegren.

Undervisning

Frivilliga hjälper också till med undervisning i svenska i väntan på att de asylsökande ska få besked om uppehållstillstånd och kan börja SFI.

– Insatserna underlättar etableringsprocessen. Migrationsverkets handläggningstider är långa och de som bor på anläggningarna behöver sysselsättning. Ju fler aktiviteter som anordnas ju mindre social oro på boendet.

Vana att hjälpa

Huruvida det frivilliga engagemanget är större på mindre orter går inte att säkert belägga, men Tanja Ekegren ser det som troligt.

– På en mindre ort är man van vid att hjälpa varandra på ett annat sätt tror jag. Att ortsbor besöker boendena är väldigt positivt. Barnen leker över språkgränserna och vuxna som engagerar sig känner ofta att de får väldigt mycket tillbaka.

Hur får man fler att engagera sig?

– Det är jättesvårt att svara på. Många barnfamiljer har svårt att få tiden att räcka till, men som sagt så ger det väldigt mycket tillbaka om man bestämmer sig för att göra en insats. Bara att de asylsökande får besök är ett betydelsefullt steg till integration.

– Idrottsföreningars arbete och kulturaktiviteter är också viktigt. Region Värmland har avsatt pengar för evenemang och aktiviteter riktade mot asylsökande.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.