2016-02-07 12:48

2016-02-07 21:33

Gammelmormor varg fångad på bild

VÄRMLAND: Har kanske fött 60 valpar

Titta på bilden här intill, den är unik. Vargen längst bort, den med halsband, är med stor sannolikhet Sveriges äldsta varg. Hon är 14 år gammal och har kanske fött 60 valpar.

Härom veckan publicerade NWT en unik bild. Bilden visar en järv som kalasar på ett älgkadaver. Bilden är tagen mycket längre söderut än vid tidigare dokumentationer.

Bilden var tagen med en av länsstyrelsens övervakningskameror i det så kallade Jangenreviret i skogarna väster om Hagfors, mellan Klarälven och Övre Fryken. Övervakningskameror används som ett komplement till snöspårning när man inventerar rovdjur.

Rekordtik

Men kameran tog fler bilder som är unika. Man kan nämligen se tre vargar kalasa på samma älgkadaver som järven tog för sig av. En av vargarna, den med halsband på bilden här intill, är med största sannolikhet den äldsta varg som man känner till i Sverige.

Vargen är en tik som föddes 2002 i Nyskogareviret i norra Värmland. Några år senare bildade hon revir i anslutning till sjön Jangen, väster om Hagfors och 2005 födde hon sin första valpkull.

Fyra olika makar

Sedan dess har gammelmormor – om vi nu får kalla henne så – avverkat fyra olika hannar, den ene yngre än den andre. Forskare och länsstyrelsens vargspårare har med hjälp av DNA kunnat dokumentera tio kullar med 40 valpar. Men man tror att hon kan ha fött upp till 60 valpar. Många valpar dör under hösten innan de kan registreras i samband med vinterns varginventering.

Det gör henne till den tik som har fött flest valpar in i den svenska vargstammen. Och nu är hon också den äldsta kända vargen i Sverige.

Make från Norge

Hennes nuvarande make är född i det så kallade Kynnareviret i Norge. På forskarnas språk kallas han för en F1, det betyder att minst en av hans föräldrar är en varg som har vandrat in från Finland och Ryssland, något som det råder brist på i den inavlade svenska vargstammen.

”Gammelmormor” sövdes ner 31 januari 2006 och försågs då med ett sändarhalsband. Sändaren har sedan länge slutat att fungera men halsbandet sitter fortfarande kvar. Forskarna har flera gånger försökt sätta på henne en ny sändare men hon har aldrig velat samarbeta. En gång flydde hon in i tät unggranskog och låg där och tryckte trots att en helikopter hovrade över henne.

Väldigt säkra

– Det finns ingen slutgiltig DNA-bekräftelse att det är den gamla tiken, säger Olof Liberg på Grimsö viltforskningsstation. Men vi är ändå nästan helt säkra på att det är hon.

Man vet att ”gammelmormor” födde valpar 2014. Men sedan fanns det inga iakttagelser förrän under älgjakten i höstas. Då passerade två vargar i sakta mak förbi en av skyttarna så att han kunde se sändarhalsbandet.

Nu är det inte säkert att ”gammelmormor” kan få fler valpar.

– Men hon kan ändå behålla sin position som alfatik, säger Olof Liberg. Ända till dess hon utmanas av en yngre tik och förlorar kampen. Då kommer hon att dö.

Nyslagen älg

Övervakningskameran sattes upp för några veckor sedan en av länsstyrelsens vargspårare hittat en älg som nyss slagits av vargar. När kameran första gången kontrollerades fanns där de unika bilderna på en järv men också på en ung kungsörn som båda fast vid olika tillfällen tog för sig av den älg som vargarna serverat dem.

Men när kameran skulle tas ner fanns där bilder på de tre vargarna tagna bara några timmar innan,

Vargarna på bilderna, inklusive ”gammelmormor”, ser ut att vara vid gott hull.

Härom veckan publicerade NWT en unik bild. Bilden visar en järv som kalasar på ett älgkadaver. Bilden är tagen mycket längre söderut än vid tidigare dokumentationer.

Bilden var tagen med en av länsstyrelsens övervakningskameror i det så kallade Jangenreviret i skogarna väster om Hagfors, mellan Klarälven och Övre Fryken. Övervakningskameror används som ett komplement till snöspårning när man inventerar rovdjur.

Rekordtik

Men kameran tog fler bilder som är unika. Man kan nämligen se tre vargar kalasa på samma älgkadaver som järven tog för sig av. En av vargarna, den med halsband på bilden här intill, är med största sannolikhet den äldsta varg som man känner till i Sverige.

Vargen är en tik som föddes 2002 i Nyskogareviret i norra Värmland. Några år senare bildade hon revir i anslutning till sjön Jangen, väster om Hagfors och 2005 födde hon sin första valpkull.

Fyra olika makar

Sedan dess har gammelmormor – om vi nu får kalla henne så – avverkat fyra olika hannar, den ene yngre än den andre. Forskare och länsstyrelsens vargspårare har med hjälp av DNA kunnat dokumentera tio kullar med 40 valpar. Men man tror att hon kan ha fött upp till 60 valpar. Många valpar dör under hösten innan de kan registreras i samband med vinterns varginventering.

Det gör henne till den tik som har fött flest valpar in i den svenska vargstammen. Och nu är hon också den äldsta kända vargen i Sverige.

Make från Norge

Hennes nuvarande make är född i det så kallade Kynnareviret i Norge. På forskarnas språk kallas han för en F1, det betyder att minst en av hans föräldrar är en varg som har vandrat in från Finland och Ryssland, något som det råder brist på i den inavlade svenska vargstammen.

”Gammelmormor” sövdes ner 31 januari 2006 och försågs då med ett sändarhalsband. Sändaren har sedan länge slutat att fungera men halsbandet sitter fortfarande kvar. Forskarna har flera gånger försökt sätta på henne en ny sändare men hon har aldrig velat samarbeta. En gång flydde hon in i tät unggranskog och låg där och tryckte trots att en helikopter hovrade över henne.

Väldigt säkra

– Det finns ingen slutgiltig DNA-bekräftelse att det är den gamla tiken, säger Olof Liberg på Grimsö viltforskningsstation. Men vi är ändå nästan helt säkra på att det är hon.

Man vet att ”gammelmormor” födde valpar 2014. Men sedan fanns det inga iakttagelser förrän under älgjakten i höstas. Då passerade två vargar i sakta mak förbi en av skyttarna så att han kunde se sändarhalsbandet.

Nu är det inte säkert att ”gammelmormor” kan få fler valpar.

– Men hon kan ändå behålla sin position som alfatik, säger Olof Liberg. Ända till dess hon utmanas av en yngre tik och förlorar kampen. Då kommer hon att dö.

Nyslagen älg

Övervakningskameran sattes upp för några veckor sedan en av länsstyrelsens vargspårare hittat en älg som nyss slagits av vargar. När kameran första gången kontrollerades fanns där de unika bilderna på en järv men också på en ung kungsörn som båda fast vid olika tillfällen tog för sig av den älg som vargarna serverat dem.

Men när kameran skulle tas ner fanns där bilder på de tre vargarna tagna bara några timmar innan,

Vargarna på bilderna, inklusive ”gammelmormor”, ser ut att vara vid gott hull.