2016-02-05 10:40

2016-02-05 13:33

Och här är fem förklaringar som satt domstolarna på prov

RÄTTSVÄSENDE: Kreativiteten flödar

En busig fjärrstyrning. Och det faktum att man är från Deje.
Här är ursäkterna som utmanat domstolarna lite extra.

• I augusti 2009 åkte en Torsbybo fast för grovt sjöfylleri. Polisen stod och väntade på bryggan när han lade till. Han hade 1,8 promille alkohol i blodet. ”Det var min sambo som styrde båten med fjärrkontroll”, sa mannen. Varken tingsrätt eller hovrätt trodde honom. Han fick villkorlig dom och 100 dagsböter.

• JK trodde inte på den Sunnebo som sa att det var Mållgan (signalement: 120 centimeter lång, vita byxor, hår ned till knäna, norsk brytning) som kört hans bil när han stoppades rattfull av polis. Mannen kunde därför inte få någon ersättning för förlorad arbetsförtjänst. Däremot kunde inte tingsrätten döma mannen. Det gick nämligen inte att styrka att det inte var Mållgan som kört. Trots det detaljerade signalementet lyste Mållgan med sin frånvaro och lagfördes aldrig.

• En man ertappades 2009 av polis när han kissade mot ett träd på Kungsgatan i Karlstad. Han förklarade att han faktiskt var från Deje och därför inte kunde förväntas känna till de lokala ordningsstadgarna i Karlstad. Mannen misstänktes för förargelseväckande beteende vilket ger böter på 800 kronor men vägrade skriva under ordningsboten.

• En Sunnebo i 70-årsåldern åkte fast för fortkörning på E45 vid Skruvstakorset i Karlstad. Han fick betala 2 000 kronor i böter trots att han förklarade att fortkörningen berodde på – bark. Det virvlade upp flagor av varan från lastbilen framför honom vilket kunde ha stört polisens lasersignal. Han hade även konsulterat expert som höll med. Tingsrätten i Värmland trodde varken på mannen eller experten.

• ”Jag är ett offer för passiv rökning”, sa mannen som stod inför Värmlands tingsrätt åtalad för ringa narkotikabrott. Han plockades in i samband med en husrannsakan i Säffle. Tingsrätten tog stöd av experimentella studier och konstaterade att det faktiskt är fullt möjligt att få i sig marijuana utan att inhalera med vilje. Mannen friades därför.

• I augusti 2009 åkte en Torsbybo fast för grovt sjöfylleri. Polisen stod och väntade på bryggan när han lade till. Han hade 1,8 promille alkohol i blodet. ”Det var min sambo som styrde båten med fjärrkontroll”, sa mannen. Varken tingsrätt eller hovrätt trodde honom. Han fick villkorlig dom och 100 dagsböter.

• JK trodde inte på den Sunnebo som sa att det var Mållgan (signalement: 120 centimeter lång, vita byxor, hår ned till knäna, norsk brytning) som kört hans bil när han stoppades rattfull av polis. Mannen kunde därför inte få någon ersättning för förlorad arbetsförtjänst. Däremot kunde inte tingsrätten döma mannen. Det gick nämligen inte att styrka att det inte var Mållgan som kört. Trots det detaljerade signalementet lyste Mållgan med sin frånvaro och lagfördes aldrig.

• En man ertappades 2009 av polis när han kissade mot ett träd på Kungsgatan i Karlstad. Han förklarade att han faktiskt var från Deje och därför inte kunde förväntas känna till de lokala ordningsstadgarna i Karlstad. Mannen misstänktes för förargelseväckande beteende vilket ger böter på 800 kronor men vägrade skriva under ordningsboten.

• En Sunnebo i 70-årsåldern åkte fast för fortkörning på E45 vid Skruvstakorset i Karlstad. Han fick betala 2 000 kronor i böter trots att han förklarade att fortkörningen berodde på – bark. Det virvlade upp flagor av varan från lastbilen framför honom vilket kunde ha stört polisens lasersignal. Han hade även konsulterat expert som höll med. Tingsrätten i Värmland trodde varken på mannen eller experten.

• ”Jag är ett offer för passiv rökning”, sa mannen som stod inför Värmlands tingsrätt åtalad för ringa narkotikabrott. Han plockades in i samband med en husrannsakan i Säffle. Tingsrätten tog stöd av experimentella studier och konstaterade att det faktiskt är fullt möjligt att få i sig marijuana utan att inhalera med vilje. Mannen friades därför.