2016-01-27 07:53

2016-01-27 12:28

Dödsstörtade med rullstol

ARVIKA

(UPPDATERAD) I oktober skadades en boende på ett servicehus i Arvika, efter ett fall med sin rullstol, nedför en trappa. Personen vårdades på sjukhus i några dagar och avled sedan, men det är inte säkerställt att fallet orsakade personens död. Kommunen har nu anmält händelsen till IVO.

En brukare vid ett boende i Arvika avled efter ett fall med sin rullstol. Personen bodde på ett servicehus och hade av någon anledning tagit sig ut i ett trapphus och sedan kört nedför trappan med sin rullstol. Personen skadades allvarligt och avled senare. Händelsen ska nu utredas som ett missförhållande enligt socialtjänstlagen. Olyckan inträffade den 31 oktober förra året.

Beslut om utredning

En avvikelserapport skrevs samma dag, men först en månad senare, den 1 december, fick verksamhetschef reda på det som hänt och beslutade om utredningen.

– Vi fick in ett klagomål, en synpunkt från en anhörig efter den här händelsen, säger Eva Nilsson, verksamhetschef.

Den olycksdrabbade bodde alltså på ett servicehus.

– I en egen lägenhet med hemtjänst. Då har man punktinsatser, och det innebär att det inte blir samma uppsikt som på ett gruppboende för äldreboende.

Får inte låsa

Dörrarna till korridorerna med lägenheter är inte låsta och säger Eva Nilsson, man får inte låsa in de boende.

– I efterhand ska vi diskutera med Arvika fastighet om det ska göras något med dörrarna till trapphusen, men det är många som behöver kunna ta sig in och ut här. Det var också det man ville med det här klagomålet och synpunkten: hur kan man arbeta förebyggande så att det inte händer någon annan? säger Eva Nilsson

Den olycksdrabbade personen hamnade alltså på sjukhus efter fallet och avled där efter några dagar.

– Men det är inget som säger att det var av just fallet, men det kan ha bidragit.

Borde ni ha fått kännedom om denna händelse tidigare?

– Vi har ett avvikelsesystem, personalen skriver avvikelserapporter och där ska det uppmärksammas, inte bara genom att vi får klagomål och synpunkter. Avvikelserapporten var skriven (samma dag som olyckan skedde), men den hade inte kommit till ytan än, så vi hade inte kännedom om den.

Nu skickar Arvika kommun en rapport till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, som gör en bedömning av fallet och om de åtgärder som borde vidtas, vidtagits.

– Och det gör vi för att vi bedömer att det var en så pass allvarlig händelse, säger Eva Nilsson.

En brukare vid ett boende i Arvika avled efter ett fall med sin rullstol. Personen bodde på ett servicehus och hade av någon anledning tagit sig ut i ett trapphus och sedan kört nedför trappan med sin rullstol. Personen skadades allvarligt och avled senare. Händelsen ska nu utredas som ett missförhållande enligt socialtjänstlagen. Olyckan inträffade den 31 oktober förra året.

Beslut om utredning

En avvikelserapport skrevs samma dag, men först en månad senare, den 1 december, fick verksamhetschef reda på det som hänt och beslutade om utredningen.

– Vi fick in ett klagomål, en synpunkt från en anhörig efter den här händelsen, säger Eva Nilsson, verksamhetschef.

Den olycksdrabbade bodde alltså på ett servicehus.

– I en egen lägenhet med hemtjänst. Då har man punktinsatser, och det innebär att det inte blir samma uppsikt som på ett gruppboende för äldreboende.

Får inte låsa

Dörrarna till korridorerna med lägenheter är inte låsta och säger Eva Nilsson, man får inte låsa in de boende.

– I efterhand ska vi diskutera med Arvika fastighet om det ska göras något med dörrarna till trapphusen, men det är många som behöver kunna ta sig in och ut här. Det var också det man ville med det här klagomålet och synpunkten: hur kan man arbeta förebyggande så att det inte händer någon annan? säger Eva Nilsson

Den olycksdrabbade personen hamnade alltså på sjukhus efter fallet och avled där efter några dagar.

– Men det är inget som säger att det var av just fallet, men det kan ha bidragit.

Borde ni ha fått kännedom om denna händelse tidigare?

– Vi har ett avvikelsesystem, personalen skriver avvikelserapporter och där ska det uppmärksammas, inte bara genom att vi får klagomål och synpunkter. Avvikelserapporten var skriven (samma dag som olyckan skedde), men den hade inte kommit till ytan än, så vi hade inte kännedom om den.

Nu skickar Arvika kommun en rapport till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, som gör en bedömning av fallet och om de åtgärder som borde vidtas, vidtagits.

– Och det gör vi för att vi bedömer att det var en så pass allvarlig händelse, säger Eva Nilsson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.