2016-01-20 09:17

2016-01-20 09:17

Många värmlänningar brottas med ekonomin

EKONOMI: 13 procent har haft svårt att betala mat och hyra

13 procent av värmlänningarna har någon gång under de senaste åren haft svårt att betala för mat och hyra.

Det visar en nationell enkät som sammanställs mitt under vad som brukar kallas ”fattigveckan”.

Fortfarande några dagar till lön för de allra flesta och det kan eka tomt i både plånbok och lön efter storhelgernas fester och kalas. Men för många värmlänningar har läget varit allvarligare än så under de senaste åren.

I Folkhälsomyndighetens nationella enkät, som Nyhetsbyrån Sirén sammanställt, uppger 13 procent av värmlänningarna mellan 16 och 84 år att de upplevt en ekonomisk kris. Det innebär i praktiken att de haft svårt att betala för löpande utgifter som mat, hyra och räkningar.

13 procent är också rikssnittet för motsvarande period, 2012 till 2015. Det ska jämföras med perioden 2004 - 2007 då motsvarande siffra på riksnivå var 18 procent.

Skulderna hos fogden ökar

Samtidigt ökar svenskarnas skulder hos Kronofogdemyndigheten. Vid årsskiftet hade drygt 427 000 personer skulder till fogden, vilket är en liten ökning jämfört med året innan.

Den totala skulden ökade med drygt 1,6 miljarder kronor till över 72 miljarder kronor.

Samtidigt har antalet skuldsatta blivit färre, uppger Sverige Radio.

– Det är allt ifrån skatter, felparkeringsavgifter och underhåll till förfallna krediter, obetalda mobilräkningar och sådant man drar på sig i allmän konsumtion, säger Johan Krantz, controller vid kronofogdemyndigheten, till Sveriges Radio.

Fortfarande några dagar till lön för de allra flesta och det kan eka tomt i både plånbok och lön efter storhelgernas fester och kalas. Men för många värmlänningar har läget varit allvarligare än så under de senaste åren.

I Folkhälsomyndighetens nationella enkät, som Nyhetsbyrån Sirén sammanställt, uppger 13 procent av värmlänningarna mellan 16 och 84 år att de upplevt en ekonomisk kris. Det innebär i praktiken att de haft svårt att betala för löpande utgifter som mat, hyra och räkningar.

13 procent är också rikssnittet för motsvarande period, 2012 till 2015. Det ska jämföras med perioden 2004 - 2007 då motsvarande siffra på riksnivå var 18 procent.

Skulderna hos fogden ökar

Samtidigt ökar svenskarnas skulder hos Kronofogdemyndigheten. Vid årsskiftet hade drygt 427 000 personer skulder till fogden, vilket är en liten ökning jämfört med året innan.

Den totala skulden ökade med drygt 1,6 miljarder kronor till över 72 miljarder kronor.

Samtidigt har antalet skuldsatta blivit färre, uppger Sverige Radio.

– Det är allt ifrån skatter, felparkeringsavgifter och underhåll till förfallna krediter, obetalda mobilräkningar och sådant man drar på sig i allmän konsumtion, säger Johan Krantz, controller vid kronofogdemyndigheten, till Sveriges Radio.