2016-01-20 16:54

2016-01-20 16:54

KO stämmer företag med bedrägliga metoder

KONSUMENT: Begär straffavgift på fem miljoner

Konsumentombudsmannen, KO, stämmer företaget Key Code Security, som drog på sig flest anmälningar till Konsumentverket under 2015. Anmälarna vittnar om skrämseltaktik och falska påståenden vid telefonförsäljning.

266 anmälningar har kommit in mot företaget. Det handlar om telefonförsäljare som påstått att personer varit utsatta för pågående ID-kapning och att de har en tjänst som skulle skydda mot detta.

KO vill att företaget tvingas betala en marknadsstörningsavgift på fem miljoner kronor. Man begär också att tingsrätten utfärdar flera specificerade förbud mot företagets försäljningsmetoder, förbud som kopplas med vite om de bryts.

Brottslig verksamhet

Key Code Security ingår i Key Code-koncernen där ett systerföretag nyligen dömdes av tingsrätten för brott mot marknadsföringslagen. Samma person, en man i 40-årsåldern, finns även bakom det företaget.

Nästan lika många anmälningar, 256 stycken, kom in i fjol mot Autopriser som erbjuder värdering av bilar. Vad kunder reagerat på är att det inte framgår på formuläret som ska fyllas i på nätet att det kommer en faktura på 75 Euro.

Dolda avtal

Högt upp på listan kommer även företag som genom lockande erbjudanden på varor, vid undersökningar och liknande ”bakat in” att kunden blir medlem eller abonnent på något som sedan generar antingen autoavdrag på konto eller ovälkomna fakturor.

Företag inom telekombranschen ligger också högt på anmälningslistan liksom spelbolag på nätet. Det finns även företag som har som affärsidé att ta betalt för tjänster som egentligen är gratis - om man vet var man ska vända sig.

266 anmälningar har kommit in mot företaget. Det handlar om telefonförsäljare som påstått att personer varit utsatta för pågående ID-kapning och att de har en tjänst som skulle skydda mot detta.

KO vill att företaget tvingas betala en marknadsstörningsavgift på fem miljoner kronor. Man begär också att tingsrätten utfärdar flera specificerade förbud mot företagets försäljningsmetoder, förbud som kopplas med vite om de bryts.

Brottslig verksamhet

Key Code Security ingår i Key Code-koncernen där ett systerföretag nyligen dömdes av tingsrätten för brott mot marknadsföringslagen. Samma person, en man i 40-årsåldern, finns även bakom det företaget.

Nästan lika många anmälningar, 256 stycken, kom in i fjol mot Autopriser som erbjuder värdering av bilar. Vad kunder reagerat på är att det inte framgår på formuläret som ska fyllas i på nätet att det kommer en faktura på 75 Euro.

Dolda avtal

Högt upp på listan kommer även företag som genom lockande erbjudanden på varor, vid undersökningar och liknande ”bakat in” att kunden blir medlem eller abonnent på något som sedan generar antingen autoavdrag på konto eller ovälkomna fakturor.

Företag inom telekombranschen ligger också högt på anmälningslistan liksom spelbolag på nätet. Det finns även företag som har som affärsidé att ta betalt för tjänster som egentligen är gratis - om man vet var man ska vända sig.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.