2016-01-11 19:06

2016-01-11 19:29

"Omöjlig ekvation att få ihop"

LANDSTINGET: Läkarföreningen om sparkraven

– Det ser ut att vara en helt omöjlig ekvation att få ihop.
Det säger Marina Tuutma, ordförande i Värmlands läkarförening, som fortfarande anser att sparkraven inom landstinget är orimliga.

– Sparkraven, både de ekonomiska och personella, ger oss alla som arbetar inom landstinget ångest. Vilken typ av hälso- och sjukvård kommer vi erbjuda när sparåtgärderna är genomförda? Vi får dessutom hela tiden ökade krav och en ökad press.

Marina Tuutma menar att patienterna förändrat sitt förhållningssätt till vården.

– Vi ser ett ökat besöksmönster, med tanke på hur vi hela tiden kan lindra och behandla mer. Frågan är ju vad vi ska prioritera, och hur? Vi vill ju hjälpa, vi vill erbjuda den bästa vården, men med tanke på de besparingar som föreslås så blir det ett jätteproblem.

”En första avstämning”

Politikerna i landstingsstyrelsens arbetsutskott träffas första gången i år den 19 januari. Den 26 januari är det dags för landstingsstyrelsens sammanträde.

Vad händer då?

– Vi står inför en första avstämning, kan man säga. Vi har fått signaler om att vissa tjänster inte återbesätts och att det inte behöver bli lika många tjänster som försvinner, som befarat. Det känns bra om det går att lösa på det viset, säger landstingsrådet Jane Larsson (C).

– Vissa delar av det som satts i gång har redan gett viss effekt, att säga upp personal ger snabb effekt, andra delar får vi vänta på. Det handlar till exempel om framtidsprojekt kopplade till den tekniska utvecklingen: hur vi arbetar med datorer inom vården är ett sådant exempel.

Årsredovisning

I månadsskiftet januari/februari presenteras landstingets årsredovisning för 2015. Jane Larsson menar att det kommer bli tydligt var de stora pengarna försvunnit:

– Det är operation och medicin, men där pågår dagligen och stundligen ett arbete för att minska kostnaderna. Man ska också vara klar över att pengarna ska räcka till mycket mer än den rent medicinska biten, exempelvis till kollektivtrafiken och Region Värmland.

– Om vi jämför oss med andra landsting i Sverige vad gäller ekonomin är vi vare sig bra eller dåliga, vi ligger i mitten. Men tittar man på exempelvis Sörmland, som gör överskott, så har de närmare till Södertälje och Stockholm och behöver kanske inte på samma sätt betala dyra hyrläkare som vi måste göra.

– Sparkraven, både de ekonomiska och personella, ger oss alla som arbetar inom landstinget ångest. Vilken typ av hälso- och sjukvård kommer vi erbjuda när sparåtgärderna är genomförda? Vi får dessutom hela tiden ökade krav och en ökad press.

Marina Tuutma menar att patienterna förändrat sitt förhållningssätt till vården.

– Vi ser ett ökat besöksmönster, med tanke på hur vi hela tiden kan lindra och behandla mer. Frågan är ju vad vi ska prioritera, och hur? Vi vill ju hjälpa, vi vill erbjuda den bästa vården, men med tanke på de besparingar som föreslås så blir det ett jätteproblem.

”En första avstämning”

Politikerna i landstingsstyrelsens arbetsutskott träffas första gången i år den 19 januari. Den 26 januari är det dags för landstingsstyrelsens sammanträde.

Vad händer då?

– Vi står inför en första avstämning, kan man säga. Vi har fått signaler om att vissa tjänster inte återbesätts och att det inte behöver bli lika många tjänster som försvinner, som befarat. Det känns bra om det går att lösa på det viset, säger landstingsrådet Jane Larsson (C).

– Vissa delar av det som satts i gång har redan gett viss effekt, att säga upp personal ger snabb effekt, andra delar får vi vänta på. Det handlar till exempel om framtidsprojekt kopplade till den tekniska utvecklingen: hur vi arbetar med datorer inom vården är ett sådant exempel.

Årsredovisning

I månadsskiftet januari/februari presenteras landstingets årsredovisning för 2015. Jane Larsson menar att det kommer bli tydligt var de stora pengarna försvunnit:

– Det är operation och medicin, men där pågår dagligen och stundligen ett arbete för att minska kostnaderna. Man ska också vara klar över att pengarna ska räcka till mycket mer än den rent medicinska biten, exempelvis till kollektivtrafiken och Region Värmland.

– Om vi jämför oss med andra landsting i Sverige vad gäller ekonomin är vi vare sig bra eller dåliga, vi ligger i mitten. Men tittar man på exempelvis Sörmland, som gör överskott, så har de närmare till Södertälje och Stockholm och behöver kanske inte på samma sätt betala dyra hyrläkare som vi måste göra.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.