2016-01-11 19:06

2016-01-11 19:06

Flera riskområden när vården bantas

LANDSTINGET: Fackliga förhandlingar startar på måndag - omkring 80 tjänster ska förhandlas

En stor del av landstingens kommande neddragningar kan lösas med naturliga avgångar. Men omkring 80 av de heltidstjänster som ska sparas in måste förhandlas. De fackliga förhandlingarna startar på måndag.

Som NWT tidigare har skrivit måste landstinget minska sina kostnader med 380 miljoner innan 2016 är slut. Landstingsstyrelsen har beslutat att fördela sparandet på fyra områden:

• Bemanningsöversyn (150 miljoner)

• Dämpad kostnadsutveckling för läkemedel (25 miljoner)

• Minimera anlitandet av hyrpersonal (45 miljoner)

• Verksamhetsförändringar baserade på utvecklingsplanen (160 miljoner kronor)

Politikerna har gett landstingsdirektören i uppdrag att göra en översyn av bemanningen, vilket i praktiken innebär att minska personalstyrkan med 300 heltidstjänster fram till den 31 december 2016.

12 tjänster berörs inte

Omställningen gäller hela landstinget i Värmland, bortsett från Folktandvården vars verksamhet finansieras av intäkter. Undantagna är dessutom 12 tjänster, sju inom allmän medicin och fem inom diagnostik, vilka är kopplade till asylverksamheten. I dagsläget har landstinget identifierat omkring 220 omräknade heltider av de 300 heltidstjänster som ska sparas in. Den övervägande delen gäller naturliga avgångar i form av pensioner och egna uppsägningar som inte kommer att återbesättas. Men 80 tjänster ska förhandlas med facket.

– Det är där vi är just nu, mer än så vill jag inte kommentera med tanke på förhandlingarna, säger landstingsdirektören Gunilla Andersson.

Landstinget har också infört anställningsprövningar, vilket innebär att högsta cheferna prövar om vakanser ska återbemannas.

Riskbedömningar

Flera riskområden har identifierats. Det handlar bland annat om stora risker för sjukskrivningar till följd av ökad arbetsbelastning för personalen inom division medicinska specialiteter och psykiatrin. Likaså bedöms risken för ökade väntetider som stor inom psykiatrin - samtidigt som prognosen visar fler sjuka i Värmland. Längre väntetider för utredningar inom barn- och ungdomshabiliteringen är också en allvarlig riskfaktor, enligt handlingar som NWT tagit del av.

Som NWT tidigare har skrivit måste landstinget minska sina kostnader med 380 miljoner innan 2016 är slut. Landstingsstyrelsen har beslutat att fördela sparandet på fyra områden:

• Bemanningsöversyn (150 miljoner)

• Dämpad kostnadsutveckling för läkemedel (25 miljoner)

• Minimera anlitandet av hyrpersonal (45 miljoner)

• Verksamhetsförändringar baserade på utvecklingsplanen (160 miljoner kronor)

Politikerna har gett landstingsdirektören i uppdrag att göra en översyn av bemanningen, vilket i praktiken innebär att minska personalstyrkan med 300 heltidstjänster fram till den 31 december 2016.

12 tjänster berörs inte

Omställningen gäller hela landstinget i Värmland, bortsett från Folktandvården vars verksamhet finansieras av intäkter. Undantagna är dessutom 12 tjänster, sju inom allmän medicin och fem inom diagnostik, vilka är kopplade till asylverksamheten. I dagsläget har landstinget identifierat omkring 220 omräknade heltider av de 300 heltidstjänster som ska sparas in. Den övervägande delen gäller naturliga avgångar i form av pensioner och egna uppsägningar som inte kommer att återbesättas. Men 80 tjänster ska förhandlas med facket.

– Det är där vi är just nu, mer än så vill jag inte kommentera med tanke på förhandlingarna, säger landstingsdirektören Gunilla Andersson.

Landstinget har också infört anställningsprövningar, vilket innebär att högsta cheferna prövar om vakanser ska återbemannas.

Riskbedömningar

Flera riskområden har identifierats. Det handlar bland annat om stora risker för sjukskrivningar till följd av ökad arbetsbelastning för personalen inom division medicinska specialiteter och psykiatrin. Likaså bedöms risken för ökade väntetider som stor inom psykiatrin - samtidigt som prognosen visar fler sjuka i Värmland. Längre väntetider för utredningar inom barn- och ungdomshabiliteringen är också en allvarlig riskfaktor, enligt handlingar som NWT tagit del av.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.