2016-01-08 19:20

2016-01-08 19:35

Färre kort men fler paket

POST: E-handeln ökar stort

Så få julkort per post som den gångna julen har vi inte skickat i modern tid.
Däremot har pakethanteringen bättre tider när e-handeln växer.

Digitala julhälsningar är snabba och når fram i ur och skur. Trots det står sig julkorten ganska bra. Traditionen att lägga handskrivna tomtekort på lådan hänger sig kvar, men sedan millennieskiftet sluttar omfattningen ändå obönhörligt och raskt neråt.

Nio var

Postnord säger sig ha förmedlat 22 miljoner julkort 2015. Det är inte i närheten av 1980-90-talens glansdagar då ungefär 60 000 000 julkort damp ner i brevlådorna, men enligt Postnords uträkningar innebär det ändå att varje hushåll har skickat nio julkort. Drygt hälften av alla hushåll har skickat något julkort.

Sen leverans

Bland annat på NWT insändarsida har det yttrats klagomål om att leveransen tog extra lång tid den gångna julen.

Har ni dragit ner på personalen?

– Nej, vi har lika mycket extrapersonal inne i år som förra året. Sen kan fördelningen ha varit en annan eftersom det skickas fler paket. Det är en väldigt hektisk tid på året och det räcker med en liten störning för att det ska bli förseningar, säger Maria Ibsén, pressinformatör på Postnord.

Nya paketrekord

Tvärtemot julkorten befinner sig e-handeln och därmed pakethanteringen på uppåtgående. Enligt Postnord ökade svenskarnas e-handel med 25 procent jämfört med 2014. Av de nära 18 miljarder kronor svenskarna köper julklappar för läggs omsätter e-handeln 5 miljarder. Det vi handlar mest är kläder och skor, böcker, leksaker, hemelektronik och kosmetika.

Digitala julhälsningar är snabba och når fram i ur och skur. Trots det står sig julkorten ganska bra. Traditionen att lägga handskrivna tomtekort på lådan hänger sig kvar, men sedan millennieskiftet sluttar omfattningen ändå obönhörligt och raskt neråt.

Nio var

Postnord säger sig ha förmedlat 22 miljoner julkort 2015. Det är inte i närheten av 1980-90-talens glansdagar då ungefär 60 000 000 julkort damp ner i brevlådorna, men enligt Postnords uträkningar innebär det ändå att varje hushåll har skickat nio julkort. Drygt hälften av alla hushåll har skickat något julkort.

Sen leverans

Bland annat på NWT insändarsida har det yttrats klagomål om att leveransen tog extra lång tid den gångna julen.

Har ni dragit ner på personalen?

– Nej, vi har lika mycket extrapersonal inne i år som förra året. Sen kan fördelningen ha varit en annan eftersom det skickas fler paket. Det är en väldigt hektisk tid på året och det räcker med en liten störning för att det ska bli förseningar, säger Maria Ibsén, pressinformatör på Postnord.

Nya paketrekord

Tvärtemot julkorten befinner sig e-handeln och därmed pakethanteringen på uppåtgående. Enligt Postnord ökade svenskarnas e-handel med 25 procent jämfört med 2014. Av de nära 18 miljarder kronor svenskarna köper julklappar för läggs omsätter e-handeln 5 miljarder. Det vi handlar mest är kläder och skor, böcker, leksaker, hemelektronik och kosmetika.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.