2015-12-30 10:50

2015-12-30 12:58

Beslut just nu: ingen vargjakt på lördag

GÖTEBORG/VÄRMLAND

Som det ser ut vid middagstid på onsdagen blir det ingen licensjakt på varg i Värmlands eller Örebro län nu på lördag. Däremot kan jakten påbörjas i Dalarnas och Gävleborgs län. För Västmanlands läns det var då fortfarande oklart.

– Frågan för oss har varit om förvaltningsrättens beslut om inhibition ska gälla eller inte, säger kammarrättslagman Gertrud Forkman som är chef för Kammarrätten i Göteborg.

– Vi har gått igenom alla handlingar i målet och kommit fram till att det inte finns något skäl till att ändra beslutet.

På NWT:s fråga om att åtminstone två kammarrätter har kommit fram till diametralt olika beslut i inhibitionsfrågan svarar hon att det blir så ibland.

– Det är därför vi har en högsta instans, Högsta förvaltningsdomstolen. Och jag förväntar mig nog att frågan hamnar där innan den är helt avgjord.

Överklagar

Jägarnas Riksförbund kommer att överklaga Kammarrättens i Göteborg beslut till Förvaltningsöverdomstolen.

– Det är katastrof att ett riksdagsbeslut om förvaltning av varg ska kunna förhalas och stoppas, säger riksförbundet i ett pressmeddelande.

– Jag skulle vilja se att regeringen nu tillsätter en slags haverikommission som skyndsamt tar sig an den här frågan. Så här kan vi helt enkelt inte ha det, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd i en intervju i tidningen Svensk jakt.

Avgörande jakt

"Möjligheten att få beslut prövade i domstol får inte leda till att prövningen i sig gör det omöjligt att förvalta vargstammen", skriver Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

– Vi måste få en lösning som gör det möjligt att verkställa fattade beslut, säger Ingemar Tönnberg, ordförande i Jägareförbundet Värmland i samma pressmeddelande. Med en vargstam som växer okontrollerat och bytesdjur som minskar i snabb takt är Värmland i ett läge där vinterns jakt på varg är helt avgörande för utvecklingen.

–  Vi har halva den skandinaviska vargstammen i Värmland. Vi skulle behöva skjuta det dubbla eller tredubbla antalet vargar i Värmland inte minst med tanke på att älgstammen minskar så snabbt. Nu står vi i ett läge där vi inte kan jaga alls. Det är helt orimligt och ställer stora krav på en snabb handläggning i förvaltningsrätten, säger Ingemar Tönnberg.

Sorg i Värmland

Han säger i pressmeddelandet att miljörörelsens överklaganden om jakt "lamslår vargförvaltningen" och ger "fri tillväxt i vargstammen".

– Att stoppa en helt nödvändig jakt är i sig ett beslut som innebär att antalet vargar ökar långt över beslutade mål. Idag har vi sorg i Värmland. Vreden är stor och det är helt klart att vi har ett förvaltningssystem med mycket stora brister, säger Ingemar Tönnberg.

 

– Frågan för oss har varit om förvaltningsrättens beslut om inhibition ska gälla eller inte, säger kammarrättslagman Gertrud Forkman som är chef för Kammarrätten i Göteborg.

– Vi har gått igenom alla handlingar i målet och kommit fram till att det inte finns något skäl till att ändra beslutet.

På NWT:s fråga om att åtminstone två kammarrätter har kommit fram till diametralt olika beslut i inhibitionsfrågan svarar hon att det blir så ibland.

– Det är därför vi har en högsta instans, Högsta förvaltningsdomstolen. Och jag förväntar mig nog att frågan hamnar där innan den är helt avgjord.

Överklagar

Jägarnas Riksförbund kommer att överklaga Kammarrättens i Göteborg beslut till Förvaltningsöverdomstolen.

– Det är katastrof att ett riksdagsbeslut om förvaltning av varg ska kunna förhalas och stoppas, säger riksförbundet i ett pressmeddelande.

– Jag skulle vilja se att regeringen nu tillsätter en slags haverikommission som skyndsamt tar sig an den här frågan. Så här kan vi helt enkelt inte ha det, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd i en intervju i tidningen Svensk jakt.

Avgörande jakt

"Möjligheten att få beslut prövade i domstol får inte leda till att prövningen i sig gör det omöjligt att förvalta vargstammen", skriver Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

– Vi måste få en lösning som gör det möjligt att verkställa fattade beslut, säger Ingemar Tönnberg, ordförande i Jägareförbundet Värmland i samma pressmeddelande. Med en vargstam som växer okontrollerat och bytesdjur som minskar i snabb takt är Värmland i ett läge där vinterns jakt på varg är helt avgörande för utvecklingen.

–  Vi har halva den skandinaviska vargstammen i Värmland. Vi skulle behöva skjuta det dubbla eller tredubbla antalet vargar i Värmland inte minst med tanke på att älgstammen minskar så snabbt. Nu står vi i ett läge där vi inte kan jaga alls. Det är helt orimligt och ställer stora krav på en snabb handläggning i förvaltningsrätten, säger Ingemar Tönnberg.

Sorg i Värmland

Han säger i pressmeddelandet att miljörörelsens överklaganden om jakt "lamslår vargförvaltningen" och ger "fri tillväxt i vargstammen".

– Att stoppa en helt nödvändig jakt är i sig ett beslut som innebär att antalet vargar ökar långt över beslutade mål. Idag har vi sorg i Värmland. Vreden är stor och det är helt klart att vi har ett förvaltningssystem med mycket stora brister, säger Ingemar Tönnberg.

 

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.