2015-12-17 17:22

2015-12-17 17:22

"Vi får inte ut vårpolitik till väljarna"

POLITIK: Riksdagsledamöter (S) ense

Det är inget fel på politiken. Det är bara det att vi inte lyckas föra ut vår politik till väljarna.
Om detta är två riksdagsledamöter (S) ense när NWT ber dem kommentera de senaste väljarbarometrarna.

På torsdagen publicerades två nya väljarbarometrar, Ipsos i Dagens Nyheter och Novus på TV4.

På Juholts nivå

Enligt DN/Ipsos tappar båda de två regeringspartierna stort i opinionen. Enligt en analys har de tappat hela en halv miljon presumtiva väljare sedan valet förra året. Socialdemokraterna är nere på samma låga nivå som under Håkan Juholts krisfyllda sista månader som partiledare. Och de rödgröna har tillsammans inte legat sämre till sedan 1991.

Enligt Novus/TV4 fortsätter Sverigedemokraterna att dra till sig allt fler sympatisörer och är nu i opinionen Sveriges näst största parti, större än Moderaterna. Enligt Novus/TV4 är det Moderaterna som tappar medan Socialdemokraterna faktiskt går något framåt.

NWT ringde upp Berit Högman och Lars Mejern Larsson, två av Socialdemokraternas ledamöter på Värmlandsbänken. An naturliga skäl var de inte så glada.

Höjda pensioner

– Regeringen har ju nu äntligen lyckats genomföra viktiga delar av sina vallöften, konstaterar Berit Högman. Pensioner höjs, skatter sänks och jobben blir fler. Det är en politik som ger viktiga resultat för var och en.

– Men med den politiska debatt som förs i dag i ljuset av det ökande antalet asylsökande så känner människor sig trygga på det sätt som de vill. Sverigedemokraterna för en oneliner-politik som saknar ansvarstagande och inte har någonting med jämlikhet att göra.

Som en våt filt

Lars Mejern Larsson tycker att migrationsfrågan just nu ligger som en våt filt över den politiska debatten.

– För oss är jobben den viktigaste frågan, säger han till NWT. Det gäller att skapa fler jobb och dessutom förbättra matchningen, se till så att människor med rätt kompetens också hittar de företag som vill ha dem. Jag hörde någonstans att 80 000 personer skulle kunna få anställning direkt bara matchningen fungerade bättre.

Höjda ersättningar

Larsson konstaterar också att regeringen nu har fått igenom en höjning av ersättningsnivåerna för den som får arbetslöshetsersättning och att den bortre parentesen för sjukersättningen nu är avskaffad. Det borde tilltala väljarna.

NWT fick också tag på landstingsrådet Anders Ahl (SD). Han är förstås mer glad.

– Det är jättemånga som har delat framgången på Facebook, säger han. Men det som är extra roligt är att vi nu inte bara vinner från Socialdemokraterna utan även från Moderaterna.

Tror på 25 procent

Anders Ahl tror att trenden kommer att fortsätta. Enligt honom säger företrädare för andra partier att de tror på 25 procent för Sverigedemokraterna i nästa val.

På torsdagen publicerades två nya väljarbarometrar, Ipsos i Dagens Nyheter och Novus på TV4.

På Juholts nivå

Enligt DN/Ipsos tappar båda de två regeringspartierna stort i opinionen. Enligt en analys har de tappat hela en halv miljon presumtiva väljare sedan valet förra året. Socialdemokraterna är nere på samma låga nivå som under Håkan Juholts krisfyllda sista månader som partiledare. Och de rödgröna har tillsammans inte legat sämre till sedan 1991.

Enligt Novus/TV4 fortsätter Sverigedemokraterna att dra till sig allt fler sympatisörer och är nu i opinionen Sveriges näst största parti, större än Moderaterna. Enligt Novus/TV4 är det Moderaterna som tappar medan Socialdemokraterna faktiskt går något framåt.

NWT ringde upp Berit Högman och Lars Mejern Larsson, två av Socialdemokraternas ledamöter på Värmlandsbänken. An naturliga skäl var de inte så glada.

Höjda pensioner

– Regeringen har ju nu äntligen lyckats genomföra viktiga delar av sina vallöften, konstaterar Berit Högman. Pensioner höjs, skatter sänks och jobben blir fler. Det är en politik som ger viktiga resultat för var och en.

– Men med den politiska debatt som förs i dag i ljuset av det ökande antalet asylsökande så känner människor sig trygga på det sätt som de vill. Sverigedemokraterna för en oneliner-politik som saknar ansvarstagande och inte har någonting med jämlikhet att göra.

Som en våt filt

Lars Mejern Larsson tycker att migrationsfrågan just nu ligger som en våt filt över den politiska debatten.

– För oss är jobben den viktigaste frågan, säger han till NWT. Det gäller att skapa fler jobb och dessutom förbättra matchningen, se till så att människor med rätt kompetens också hittar de företag som vill ha dem. Jag hörde någonstans att 80 000 personer skulle kunna få anställning direkt bara matchningen fungerade bättre.

Höjda ersättningar

Larsson konstaterar också att regeringen nu har fått igenom en höjning av ersättningsnivåerna för den som får arbetslöshetsersättning och att den bortre parentesen för sjukersättningen nu är avskaffad. Det borde tilltala väljarna.

NWT fick också tag på landstingsrådet Anders Ahl (SD). Han är förstås mer glad.

– Det är jättemånga som har delat framgången på Facebook, säger han. Men det som är extra roligt är att vi nu inte bara vinner från Socialdemokraterna utan även från Moderaterna.

Tror på 25 procent

Anders Ahl tror att trenden kommer att fortsätta. Enligt honom säger företrädare för andra partier att de tror på 25 procent för Sverigedemokraterna i nästa val.