2015-12-17 11:04

2015-12-18 11:33

Lärarvikarie döms för misshandel

TORSBY

(UPPDATERAD 12.26) En lärarvikarie i Torsby kommun döms för att ha misshandlat en högstadieelev när han avvisade denne från klassrummet. Läraren friades i tingsrätten, men domen har nu ändrats av hovrätten. Vikarien döms att betala 1 500 kronor i dagsböter.

Misshandeln ägde rum 18 mars 2014. Den outbildade vikarien hade under cirka ett års tid hoppat in som lärare ungefär en gång i månaden. Flera lärare och även elever som då gick i den aktuella niondeklassen vittnar om en stökig skoldag. Elever lekte med en mikrofon, satt på bänkarna, lekte hänga gubbe.

Enligt vikariens vittnesmål var eleverna ute efter att knäcka honom, de kallade vikarien förståndshandikappad och härmade honom.

Tvingade ut elev

Till sist tvingade vikarien en elev som han tidigare avvisat, ut ur klassrummet. En annan elev filmade hur vikarien höll elevens huvud i armvecket. Därefter menar eleven att läraren tog strypgrepp om hans hals och lyfte honom från golvet mot en vägg.

Men såväl Värmlands tingsrätt som hovrätten anser att det inte är bevisat. Det samma gäller elevens vittnesmål om att vikarien ska ha brutit tillbaka hans fingrar för att återta en pekpinne.

Inget skadestånd

Hovrätten anser dock, till skillnad från tingsrätten, att sättet som vikarien tvingade ut eleven från klassrummet är att betrakta som misshandel. Med hänsyn till vikariens syfte om att skapa lugn i klassen och att den avvisade eleven bidragit till kaoset anses misshandeln som ringa. Vikarien döms till 30 dagsböter, vilket rätten beskriver som ett lindrigt bötesstraff.

Vidare anser hovrätten att eleven inte har rätt till något skadestånd. Rätten skriver att eleven ”genom sitt provocerande uppträdande har bidragit till den uppkomna situationen och den kränkning som han har utsatts för kan inte anses vara så allvarlig att den ger rätt till skadestånd. Eleven anses inte heller ha rätt till ersättning för psykiskt lidande eller sveda och värk.

Två av rättens fem domare, de två nämndemännen, ville att tingsrättens friande dom skulle stå fast.

Misshandeln ägde rum 18 mars 2014. Den outbildade vikarien hade under cirka ett års tid hoppat in som lärare ungefär en gång i månaden. Flera lärare och även elever som då gick i den aktuella niondeklassen vittnar om en stökig skoldag. Elever lekte med en mikrofon, satt på bänkarna, lekte hänga gubbe.

Enligt vikariens vittnesmål var eleverna ute efter att knäcka honom, de kallade vikarien förståndshandikappad och härmade honom.

Tvingade ut elev

Till sist tvingade vikarien en elev som han tidigare avvisat, ut ur klassrummet. En annan elev filmade hur vikarien höll elevens huvud i armvecket. Därefter menar eleven att läraren tog strypgrepp om hans hals och lyfte honom från golvet mot en vägg.

Men såväl Värmlands tingsrätt som hovrätten anser att det inte är bevisat. Det samma gäller elevens vittnesmål om att vikarien ska ha brutit tillbaka hans fingrar för att återta en pekpinne.

Inget skadestånd

Hovrätten anser dock, till skillnad från tingsrätten, att sättet som vikarien tvingade ut eleven från klassrummet är att betrakta som misshandel. Med hänsyn till vikariens syfte om att skapa lugn i klassen och att den avvisade eleven bidragit till kaoset anses misshandeln som ringa. Vikarien döms till 30 dagsböter, vilket rätten beskriver som ett lindrigt bötesstraff.

Vidare anser hovrätten att eleven inte har rätt till något skadestånd. Rätten skriver att eleven ”genom sitt provocerande uppträdande har bidragit till den uppkomna situationen och den kränkning som han har utsatts för kan inte anses vara så allvarlig att den ger rätt till skadestånd. Eleven anses inte heller ha rätt till ersättning för psykiskt lidande eller sveda och värk.

Två av rättens fem domare, de två nämndemännen, ville att tingsrättens friande dom skulle stå fast.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.