2015-12-11 11:32

2015-12-11 11:37

Stor brandrisk i Värmland under lucia

Drygt 40 procent av alla ljusbränder inträffar i december.

På söndag är det lucia vilket ofta innebär att många samlas för att titta på luciatåg i lokaler som är avsedda för färre personer än som vistas där.

– Ett luciatåg kan innehålla ett stort antal tända ljus, men tyvärr saknas i många fall en plan för att hantera en brand, säger Cecilia Uneram, brandingenjör på Brandskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Brandskyddsföreningen uppmanar folk att höja säkerheten under luciafirandet. De påpekar också att det inte behöver vara särskilt komplicerat. Ett av råden de ger är att inleda sammankomsten med en kort säkerhetsgenomgång där nödutgångarna pekas ut. Det viktigast av allt är att inte släppa in fler personer än lokalen tillåter, då detta försvårar utrymningen vid en eventuell brand.

 

På söndag är det lucia vilket ofta innebär att många samlas för att titta på luciatåg i lokaler som är avsedda för färre personer än som vistas där.

– Ett luciatåg kan innehålla ett stort antal tända ljus, men tyvärr saknas i många fall en plan för att hantera en brand, säger Cecilia Uneram, brandingenjör på Brandskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Brandskyddsföreningen uppmanar folk att höja säkerheten under luciafirandet. De påpekar också att det inte behöver vara särskilt komplicerat. Ett av råden de ger är att inleda sammankomsten med en kort säkerhetsgenomgång där nödutgångarna pekas ut. Det viktigast av allt är att inte släppa in fler personer än lokalen tillåter, då detta försvårar utrymningen vid en eventuell brand.

 

Brandsäkra tips inför lucia

- Inled med en säkerhetsgenomgång.

- Ha alltid brandsläckare och brandfiltar i beredskap.

- Använd lyktor och ljusmanschetter av icke brännbart material.

- Barn och ungdomar bör använda elektriska luciakronor och ljus.

- Håll nödutgångarna framkomliga. Tänk på att ytterkläder och skor inte får ligga i vägen.