2015-12-10 17:00

2015-12-10 17:00

Inget större hopp om snö och kyla till julen

VÄRMLAND: Höstväder långt in på vintern

Nästan tio grader varmt i Karlstad, Ingen snö på backen, inte ens i Långflon. Och bara två veckor kvar till jul. Det får kanske signaturen hovsam värmlänning att fråga:
– Va blir´e?

SMHI, Sveriges dominerande prognosmakare, är försiktigt med långtidsprognoser. Med någorlunda säkerhet har man lagt ut prognoser till fjärde söndagen i advent.

– Det är för tidigt att säga något om julvädret än, säger Therese Fougman som är jourhavande meteorolog på SMHI. Det kan hända mycket fram till dess.

– Men det är klart att det inte ser så väldigt lovande ut för den som gärna vill ha snö och kyla i södra Värmland.

Fougman beskriver vädret just nu som ett typiskt men sent höstväder. Det drar in lågtryck från sydväst med för årstiden mycket varm luft. Tio grader i Karlstad nästan två veckor in i december hör inte till vanligheterna även om det inte är unikt. Det är också blåsigt men däremot har det inte kommit så mycket nederbörd och den som har kommit har varit i form av regn.

Högtryck på gång

Över Kontinenten ligger det ett högtryck som lagom till Lucia skickar upp en högtrycksrygg över Skandinavien när nästa lågtryck har passerat. Det gör att det nog kan bli några dagar, kanske bortåt en vecka med några enstaka minusgrader även mitt på dagen.

– Därefter, fram mot den 20:e visar prognosen nya mildluftsattacker från sydväst, säger Therese Fougman. Men den prognosen är osäker, den har slagit en del fram och tillbaka.

Det finns andra prognosmakare som inte är lika försiktiga som SMHI. På nätet hittade NWT en som kallar sig Accu Weather. Där talar man för Karlstads del om nollgradigt eller någon minusgrad från Lucia och några dagar framåt. Därefter någon eller några minusgrader för att sedan under jul- och nyårshelgerna landa på sex (!) plusgrader.

Julen slaskar?

Det hjälpte inte att Anders slaskade. Det kommer kanske julen göra ändå. Så blir`e, kanske.

Annars har SMHI i dagarna lagt ut en preliminär sammanfattning av vädret under hösten, september, oktober och november. Hösten har varit blöt i södra Värmland men det beror mest på det myckna regnandet i september.

Gränsen mellan plus- och minusgrader går just nu i höjd med Siljan i Dalarna.

SMHI, Sveriges dominerande prognosmakare, är försiktigt med långtidsprognoser. Med någorlunda säkerhet har man lagt ut prognoser till fjärde söndagen i advent.

– Det är för tidigt att säga något om julvädret än, säger Therese Fougman som är jourhavande meteorolog på SMHI. Det kan hända mycket fram till dess.

– Men det är klart att det inte ser så väldigt lovande ut för den som gärna vill ha snö och kyla i södra Värmland.

Fougman beskriver vädret just nu som ett typiskt men sent höstväder. Det drar in lågtryck från sydväst med för årstiden mycket varm luft. Tio grader i Karlstad nästan två veckor in i december hör inte till vanligheterna även om det inte är unikt. Det är också blåsigt men däremot har det inte kommit så mycket nederbörd och den som har kommit har varit i form av regn.

Högtryck på gång

Över Kontinenten ligger det ett högtryck som lagom till Lucia skickar upp en högtrycksrygg över Skandinavien när nästa lågtryck har passerat. Det gör att det nog kan bli några dagar, kanske bortåt en vecka med några enstaka minusgrader även mitt på dagen.

– Därefter, fram mot den 20:e visar prognosen nya mildluftsattacker från sydväst, säger Therese Fougman. Men den prognosen är osäker, den har slagit en del fram och tillbaka.

Det finns andra prognosmakare som inte är lika försiktiga som SMHI. På nätet hittade NWT en som kallar sig Accu Weather. Där talar man för Karlstads del om nollgradigt eller någon minusgrad från Lucia och några dagar framåt. Därefter någon eller några minusgrader för att sedan under jul- och nyårshelgerna landa på sex (!) plusgrader.

Julen slaskar?

Det hjälpte inte att Anders slaskade. Det kommer kanske julen göra ändå. Så blir`e, kanske.

Annars har SMHI i dagarna lagt ut en preliminär sammanfattning av vädret under hösten, september, oktober och november. Hösten har varit blöt i södra Värmland men det beror mest på det myckna regnandet i september.

Gränsen mellan plus- och minusgrader går just nu i höjd med Siljan i Dalarna.