2015-12-03 13:24

2015-12-03 13:24

Snö i norr och regn i söder

VÄRMLAND: Risk för besvärligt väglag

Från torsdagskvällen och under fredagen väntas ihållande nederbörd i form av regn i söder och snö i norra Värmland. I norr finns en uppenbar risk för besvärligt väglag.

Ett lågtrycksområde med nederbörd drar under kvällen in från sydväst och berör till en början de södra delarna av Värmland.

– I söder väntas nederbörden främst som regn, men temperaturen kommer att ligga kring nollan så det kan finnas inslag av snö. I norr väntas blötsnö eller snö, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Blötsnö

Regnet eller snöandet väntas bli lågintensivt men långvarigt. Under fredagsdygnet kan så mycket som 20 millimeter nederbörd falla över Värmland i kombination med hårda vindbyar.

– Där nederbörden kommer som snö kommer den ändå inte att bli särskilt djup. Snön kommer att vara blöt och inte så fluffig. Vi har ännu inte gått ut med några varningar men det finns självklart risk för frosthalka eller snöhalka. Om det kommer mycket blötsnö kan det också bli problem med snömodd på vägarna beroende på hur effektiv snöröjningen är, säger Charlotta Eriksson.

Varmt och regnigt

Lågtryck kommer också att sätta sin prägel på vädret under helgen.

– Under lördagen kommer ett nytt lågtryck in från Nordsjön. Lördagen bjuder på regn, eller kanske blötsnö längst i norr. Kort sammanfattat blir det en blåsig och regnig helg med för årstiden milda temperaturer, säger Charlotta Eriksson.

Ett lågtrycksområde med nederbörd drar under kvällen in från sydväst och berör till en början de södra delarna av Värmland.

– I söder väntas nederbörden främst som regn, men temperaturen kommer att ligga kring nollan så det kan finnas inslag av snö. I norr väntas blötsnö eller snö, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Blötsnö

Regnet eller snöandet väntas bli lågintensivt men långvarigt. Under fredagsdygnet kan så mycket som 20 millimeter nederbörd falla över Värmland i kombination med hårda vindbyar.

– Där nederbörden kommer som snö kommer den ändå inte att bli särskilt djup. Snön kommer att vara blöt och inte så fluffig. Vi har ännu inte gått ut med några varningar men det finns självklart risk för frosthalka eller snöhalka. Om det kommer mycket blötsnö kan det också bli problem med snömodd på vägarna beroende på hur effektiv snöröjningen är, säger Charlotta Eriksson.

Varmt och regnigt

Lågtryck kommer också att sätta sin prägel på vädret under helgen.

– Under lördagen kommer ett nytt lågtryck in från Nordsjön. Lördagen bjuder på regn, eller kanske blötsnö längst i norr. Kort sammanfattat blir det en blåsig och regnig helg med för årstiden milda temperaturer, säger Charlotta Eriksson.