2015-11-30 15:11

2015-11-30 15:11

Varning för lysande trädgårdsomtar

VÄRMLAND: Pingviner och tomtar lockar barn till livsfarlig lek

Lysande pingviner och trädgårdstomtar lockar barn till livsfarlig lek.
– Det finns en strypningsrisk, varnar Elsäkerhetsverket i Kristinehamn.

Rara renar, söta pingviner och småtuffa tomtar. De upplysta figurerna har blivit populära julprydnader både inomhus och i trädgårdarna.

Men gulligheten kan bli förödande.

– Figurerna lockar barn till lek, säger Thomas Nilsson som är inspektör vid Elsäkerhetsverket. De är lätta att lyfta. Har de för lång sladd finns risk för strypning. Det är viktigt att tänka på var man placerar dem och att ha koll på barnen.

Elsäkerhetsverket har många andra goda råd som kan rädda liv när vi tänder tusentals juleljus.

– Det finns en checklista på vår hemsida www.elsakerhetverket.se.

Hur ska vi veta att adventsstjärnan och ljusslingan man köper sprider julefrid och inte katastrof i hemmet?

– Titta efter ce-märkning på produkterna, och handla hellre i en butik som säljer annan el också än i en som bara har julbelysning men egentligen säljer helt andra produkter. Priset kan man också titta på. Är det väldigt billigt har tillverkaren sparat pengar på något och då är det kanske inte så hög kvalitet på säkerheten.

Hur ska vi veta om den mer eller mindre bedagade belysningen som fiskas upp ur familjens adventslåda är säker?

– Se till att du tar rätt transformator till rätt dekoration. Släng ljusslingor med trasiga lampor som inte går att byta ut. Kolla sladdar och kontakter, så att det inte finns sprickor. Och gå in på vår hemsida och printa ut checklistan. Där finns det viktigaste, och det är lätt att följa.

Rara renar, söta pingviner och småtuffa tomtar. De upplysta figurerna har blivit populära julprydnader både inomhus och i trädgårdarna.

Men gulligheten kan bli förödande.

– Figurerna lockar barn till lek, säger Thomas Nilsson som är inspektör vid Elsäkerhetsverket. De är lätta att lyfta. Har de för lång sladd finns risk för strypning. Det är viktigt att tänka på var man placerar dem och att ha koll på barnen.

Elsäkerhetsverket har många andra goda råd som kan rädda liv när vi tänder tusentals juleljus.

– Det finns en checklista på vår hemsida www.elsakerhetverket.se.

Hur ska vi veta att adventsstjärnan och ljusslingan man köper sprider julefrid och inte katastrof i hemmet?

– Titta efter ce-märkning på produkterna, och handla hellre i en butik som säljer annan el också än i en som bara har julbelysning men egentligen säljer helt andra produkter. Priset kan man också titta på. Är det väldigt billigt har tillverkaren sparat pengar på något och då är det kanske inte så hög kvalitet på säkerheten.

Hur ska vi veta om den mer eller mindre bedagade belysningen som fiskas upp ur familjens adventslåda är säker?

– Se till att du tar rätt transformator till rätt dekoration. Släng ljusslingor med trasiga lampor som inte går att byta ut. Kolla sladdar och kontakter, så att det inte finns sprickor. Och gå in på vår hemsida och printa ut checklistan. Där finns det viktigaste, och det är lätt att följa.