2015-11-30 07:47

2015-11-30 07:47

Hundattackerande varg skjuten i Värmland

VÄRMLAND

En varg dödades under söndagen efter att den gått till anfall mot en jakthund. Det uppger Svensk jakt på sin hemsida.

– Hundägaren har gjort helt enligt instruktionen, jag bedömer det som en klar paragraf 28, säger Margareta Åkerman, länsstyrelsens handläggare, som besiktigat vargen och den skadade hunden, till Svensk jakts nätupplaga.

Händelsen skedde i Likenäs i norra Värmland.

Jägaren sköt först ett varningsskott som vargen inte reagerade på, varpå jägaren skjuter ett dödande skott.

– Efter skottet hör jag hur hunden skriker till. Jag springer mot min hund och då ser jag hur vargen jagar hunden. Den är väl 2–3 meter efter när jag skjuter, och hade jag bara varit fem sekunder senare så hade min hund varit död. Det är jag helt säker på, säger hundägaren till Svensk jakt.

Hunden var efter anfallet svårt chockad och fick föras till veterinär.

– Han har fått ett bett över ryggen och ett i magen, och jag tror att vargen haft min hund i käften men att han på något sätt tagit sig loss. Vi har röntgat och det inte ut att vara några inre skador vilket är skönt, säger hundägaren.

Attacken skedde i det så kallades Värnäsreviret.

– Jag har besiktigat vargen. Det är en vuxen tik. 32–33 kilo och jag bedömer henne som en ungtik. Hon kan ha skabb, men är annars i normalhull, säger Margareta Åkerman.

Varg kommer nu skickas nu till SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, för obduktion.

– Hundägaren har gjort helt enligt instruktionen, jag bedömer det som en klar paragraf 28, säger Margareta Åkerman, länsstyrelsens handläggare, som besiktigat vargen och den skadade hunden, till Svensk jakts nätupplaga.

Händelsen skedde i Likenäs i norra Värmland.

Jägaren sköt först ett varningsskott som vargen inte reagerade på, varpå jägaren skjuter ett dödande skott.

– Efter skottet hör jag hur hunden skriker till. Jag springer mot min hund och då ser jag hur vargen jagar hunden. Den är väl 2–3 meter efter när jag skjuter, och hade jag bara varit fem sekunder senare så hade min hund varit död. Det är jag helt säker på, säger hundägaren till Svensk jakt.

Hunden var efter anfallet svårt chockad och fick föras till veterinär.

– Han har fått ett bett över ryggen och ett i magen, och jag tror att vargen haft min hund i käften men att han på något sätt tagit sig loss. Vi har röntgat och det inte ut att vara några inre skador vilket är skönt, säger hundägaren.

Attacken skedde i det så kallades Värnäsreviret.

– Jag har besiktigat vargen. Det är en vuxen tik. 32–33 kilo och jag bedömer henne som en ungtik. Hon kan ha skabb, men är annars i normalhull, säger Margareta Åkerman.

Varg kommer nu skickas nu till SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, för obduktion.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.