2015-11-24 06:00

2015-11-24 06:12

Jubel över kylan - till helgen stundar alpin premiär

TORSBY/SUNNE: Säsongsstart för vintersportanläggningar

På lördag väntas skidpremiär i Värmland. Både Hovfjället och Ski Sunne räknar med att öppna anläggningarna för alpint nöje. Mattila har redan öppnat ett första längdskidspår och på Långberget går snökanonerna för fullt.

Att länets skidanläggningar öppnar redan i november är på intet sätt unikt, men ganska ovanligt. Ski Sunnes vd Stefan Ranunger ansågs därför lite överoptimistisk när han långt innan snöfall ens fanns på kartan förklarade att skidpremiären skulle ske 28 november.

– Förra helgen var jag kanske inte så kaxig, men nu känns det riktigt bra! Vi räknar med att öppna delar av Ekebybacken på lördag. Hur mycket vi kan öppna hänger på vädret de närmsta dagarna, säger han.

Hovfjällets vd Karl-Eric Westerberg och hans personal står också i startgroparna inför en ny säsong.

– Vi öppnar minst två nedfarter på lördag. Det är alltid skönt att få starta anläggningen för vintern. Att kylan kommit till södra Sverige märktes tydligt, bokningarna jar tagit rejäl fart under helgen.

Längdpremiär

På Mattila har ett första, om än något provisoriskt, längdskidspår redan tagits i bruk.

– Vi har gjort tio kilometer spår, men vara fyra är åkbara, och åkning sker på egen risk. Vi hoppas på mer natursnö för att kunna göra spåret bättre under veckan. Men vi är i gång och det känns bra, säger Kurt Eide, Mattila.

Långberget har ökat kapaciteten i konstsnöanläggningen, vilket gett stor effekt de senaste dagarna.

– Sedan jag började jobba här 2001 har vi aldrig kunnat tillverka så mycket snö. Med 99 procents säkerhet kan vi öppna 2,5 kilometer skidspår till helgen, säger Dan Norström, delägare i Långbergets sporthotell.

Att länets skidanläggningar öppnar redan i november är på intet sätt unikt, men ganska ovanligt. Ski Sunnes vd Stefan Ranunger ansågs därför lite överoptimistisk när han långt innan snöfall ens fanns på kartan förklarade att skidpremiären skulle ske 28 november.

– Förra helgen var jag kanske inte så kaxig, men nu känns det riktigt bra! Vi räknar med att öppna delar av Ekebybacken på lördag. Hur mycket vi kan öppna hänger på vädret de närmsta dagarna, säger han.

Hovfjällets vd Karl-Eric Westerberg och hans personal står också i startgroparna inför en ny säsong.

– Vi öppnar minst två nedfarter på lördag. Det är alltid skönt att få starta anläggningen för vintern. Att kylan kommit till södra Sverige märktes tydligt, bokningarna jar tagit rejäl fart under helgen.

Längdpremiär

På Mattila har ett första, om än något provisoriskt, längdskidspår redan tagits i bruk.

– Vi har gjort tio kilometer spår, men vara fyra är åkbara, och åkning sker på egen risk. Vi hoppas på mer natursnö för att kunna göra spåret bättre under veckan. Men vi är i gång och det känns bra, säger Kurt Eide, Mattila.

Långberget har ökat kapaciteten i konstsnöanläggningen, vilket gett stor effekt de senaste dagarna.

– Sedan jag började jobba här 2001 har vi aldrig kunnat tillverka så mycket snö. Med 99 procents säkerhet kan vi öppna 2,5 kilometer skidspår till helgen, säger Dan Norström, delägare i Långbergets sporthotell.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.