2015-11-23 17:05

2015-11-23 17:05

Vad är det ni har gjort?

HALLÅ DÄR...

...Katarina Jakobsson, särskilt sakkunnig inom jämställdhet på länsstyrelsen i Värmland.
Nu har länsstyrelsen tagit nästa steg i arbetet med att nå visionen Ett jämställt Värmland.

– I fredags, i samband med en middag där bland andra landshövdingen medverkade, så lanserade vi ett enkelt anslutningssystem där stora som små aktörer är välkomna att visa upp, ansluta och utveckla sitt jämställdhetsarbete. Under 2014 utvecklade vi visionen Ett jämställt Värmland, nu har vi tagit ytterligare ett steg i arbetet.

Vilka kan ansluta sig, och vad innebär det att göra det?

– Först ut att ansluta sig i fredags, via hemsidan ettjamstalltvarmland.se, var Samhällsråd Värmland. Kommuner, myndigheter, företag, ideella organisationer, idéburen sektor; alla ska kunna ansluta sig till strategin. Om man ansluter sig så har man konkret bidragit till visionen och allas bidrag är viktiga och välkomna. Man visar att man vill något och allas bidrag är viktiga och välkomna, även då alla har olika förutsättningar och villkor. Genom att ansluta sig får man tillgång till erfarenhetsutbyte, råd, stöd och handledning i sitt jämställdhetsarbete.

Hur jämställt är Värmland i dag?

– Det finns inga tydliga, jämförbara siffror som är aktuella. Senaste gången Statistiska Centralbyrån jämförde jämställdheten inom olika län var år 2005. Då låg vi inte i topp. Jämställdhet är inte bara ett mål i sig, utan också ett viktigt verktyg för regional utveckling, tillväxt och länets framtid. Vi vill att Värmland ska vara ett attraktivt län att bo och verka i. För både kvinnor och män.

– I fredags, i samband med en middag där bland andra landshövdingen medverkade, så lanserade vi ett enkelt anslutningssystem där stora som små aktörer är välkomna att visa upp, ansluta och utveckla sitt jämställdhetsarbete. Under 2014 utvecklade vi visionen Ett jämställt Värmland, nu har vi tagit ytterligare ett steg i arbetet.

Vilka kan ansluta sig, och vad innebär det att göra det?

– Först ut att ansluta sig i fredags, via hemsidan ettjamstalltvarmland.se, var Samhällsråd Värmland. Kommuner, myndigheter, företag, ideella organisationer, idéburen sektor; alla ska kunna ansluta sig till strategin. Om man ansluter sig så har man konkret bidragit till visionen och allas bidrag är viktiga och välkomna. Man visar att man vill något och allas bidrag är viktiga och välkomna, även då alla har olika förutsättningar och villkor. Genom att ansluta sig får man tillgång till erfarenhetsutbyte, råd, stöd och handledning i sitt jämställdhetsarbete.

Hur jämställt är Värmland i dag?

– Det finns inga tydliga, jämförbara siffror som är aktuella. Senaste gången Statistiska Centralbyrån jämförde jämställdheten inom olika län var år 2005. Då låg vi inte i topp. Jämställdhet är inte bara ett mål i sig, utan också ett viktigt verktyg för regional utveckling, tillväxt och länets framtid. Vi vill att Värmland ska vara ett attraktivt län att bo och verka i. För både kvinnor och män.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.