2015-11-23 19:37

2015-11-23 19:37

(S) och (V) vill använda pensionspengar till drift

VÄRMLAND: Inför landstingets budgetrevidering

Mindre besparingar på sjukvårdens kärnverksamheter, 120 miljoner kronor från pensionsfonderna läggs på driftskostnader, samt inga nya mellanvårdsplatser.
Det ingår i (S) och (V):s yrkande inför regionens budgetrevidering.

Vid sammanträdet den 24 och 25 november ska landstingsfullmäktige ta ställning till reviderad budget och investeringsplan för nästa år. Inför mötet presenterar Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ett eget yrkande.

”Vi är illa ute”, lyder rubriken i budgetskrivelsen, och texten fortsätter: ”Landstinget i Värmland är inne på en farlig väg. När verksamheternas kostnader inte har något samband med den budget som beslutats har den politiska styrningen upphört att fungera”.

(S) och (V) menar att det är extra allvarligt att hälso- och sjukvårdsverksamheterna har de största avvikelserna. De senaste månadsrapporterna pekar mot ett underskott på långt över 380 miljoner kronor.

Pensionspengar

Partierna föreslår att budgetfördelningen inom den totala ramen görs om, så att hälso- och sjukvårdens kärnverksamheter och den vårdnära personalen slipper en besparing om mer än 180 miljoner kronor. Den största förändringen vill man se inom pensionssparandet.

– Vi ser oss tvingade att använda medel från vår pensionsfond under nästa år, skriver (S) och (V) i yrkandet.

Det konkreta förslaget är att 120 miljoner kronor från pensionsfonden går till hälso- och sjukvårdens driftskostnader 2016.

Vidare vill man se 10 miljoner i förbättrade intäkter från sjukvårdens avgifter, samt sätta stopp för planerna på nya mellanvårdsplatser i Kristinehamn och Säffle, och dialysverksamhet i Arvika. Det menar partierna skulle minska omställningsbehovet för nästa år med cirka 50 miljoner kronor.

Vid sammanträdet den 24 och 25 november ska landstingsfullmäktige ta ställning till reviderad budget och investeringsplan för nästa år. Inför mötet presenterar Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ett eget yrkande.

”Vi är illa ute”, lyder rubriken i budgetskrivelsen, och texten fortsätter: ”Landstinget i Värmland är inne på en farlig väg. När verksamheternas kostnader inte har något samband med den budget som beslutats har den politiska styrningen upphört att fungera”.

(S) och (V) menar att det är extra allvarligt att hälso- och sjukvårdsverksamheterna har de största avvikelserna. De senaste månadsrapporterna pekar mot ett underskott på långt över 380 miljoner kronor.

Pensionspengar

Partierna föreslår att budgetfördelningen inom den totala ramen görs om, så att hälso- och sjukvårdens kärnverksamheter och den vårdnära personalen slipper en besparing om mer än 180 miljoner kronor. Den största förändringen vill man se inom pensionssparandet.

– Vi ser oss tvingade att använda medel från vår pensionsfond under nästa år, skriver (S) och (V) i yrkandet.

Det konkreta förslaget är att 120 miljoner kronor från pensionsfonden går till hälso- och sjukvårdens driftskostnader 2016.

Vidare vill man se 10 miljoner i förbättrade intäkter från sjukvårdens avgifter, samt sätta stopp för planerna på nya mellanvårdsplatser i Kristinehamn och Säffle, och dialysverksamhet i Arvika. Det menar partierna skulle minska omställningsbehovet för nästa år med cirka 50 miljoner kronor.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.