2015-11-20 12:49

2015-11-20 12:49

Duk kvar i mage

KARLSTAD: Operation gick fel

Operationsteamet hade precis sytt ihop och väckt patienten när upptäckten gjordes. Det fattades en duk.

Teamet vid Centralsjukhuset utförde en komplicerad magoperation. Den blev komplicerad och så långdragen att personal fick bytas ut. När operationen var klar och patienten var hopsydd och väckt upptäckte man att en operationsduk saknades. Den hittades vid en genomlysning av patientens mage.

Patienten fick sövas igen och duken kunde tas ut utan komplikationer.

Händelsen rapporterades till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Det finns särskilda rutiner för hur man ska undvika att operationsutrustning lämnas kvar i patienter. Enligt landstinget berodde missen på mänskliga faktorn. Personal som var med har talat om ”frustration” och ”spänt mellan operatörerna” under utredningen.

Nu har sjukhuset vidtagit nödvändiga åtgärder för att missen inte ska kunna upprepas.

Ivo har avslutat ärendet.

Teamet vid Centralsjukhuset utförde en komplicerad magoperation. Den blev komplicerad och så långdragen att personal fick bytas ut. När operationen var klar och patienten var hopsydd och väckt upptäckte man att en operationsduk saknades. Den hittades vid en genomlysning av patientens mage.

Patienten fick sövas igen och duken kunde tas ut utan komplikationer.

Händelsen rapporterades till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Det finns särskilda rutiner för hur man ska undvika att operationsutrustning lämnas kvar i patienter. Enligt landstinget berodde missen på mänskliga faktorn. Personal som var med har talat om ”frustration” och ”spänt mellan operatörerna” under utredningen.

Nu har sjukhuset vidtagit nödvändiga åtgärder för att missen inte ska kunna upprepas.

Ivo har avslutat ärendet.