2015-11-17 15:42

2015-11-17 15:42

Hallå där Mikael Ingemyr...

Hur ska ni locka nya unga forskare?

...24 år, från Sunne som nyligen blev vald till förbundsordförande för Unga forskare, Sveriges största ideella ungdomsorganisation, med syfte att ge unga mellan 6-25 år förutsättningar att utveckla sitt intresse för naturvetenskap, teknik och matematik.

– Två saker: dels visa hur viktigt det är med naturvetenskap, teknik och matematik, dels visa hur kul det är.

Hur kul är det?

– Det är det roligaste jag vet! Är man intresserad av naturvetenskapliga ämnen kan man inom förbundet träffa många fler unga forskare och ha kul tillsammans. Själv har jag varit aktiv sedan 2007 i Unga forskare.

Hur ser intresset ut i dag?

– Det är för lågt. Vi lever i ett samhälle som bygger mycket på teknik och vetenskapliga framsteg, men nästan ingen vet hur en dator fungerar. Det är ett stort problem, inte minst demokratiskt. Vi måste öka ungas förutsättningar att utveckla sitt intresse för naturvetenskap, teknik och matematik om vi ska kunna konkurrera internationellt som kunskapsnation.

Vad sysslar du själv med?

– Just nu studerar jag astronomi och där sysslar jag med att göra klart mitt kandidatarbete som handlar exoplaneter, det vill säga planeter kring andra stjärnor. Vi upptäcker en ny planet per dag i genomsnitt. Det är ett stort arbete att klassificera och till exempel se om det finns förutsättningar för liv på en planet. Det byggs just nu många teleskop specifikt för att upptäcka nya exoplaneter.

Är Pluto en planet eller inte, egentligen?

– Pluto är ingen planet. Den är bara en dvärgplanet i vårt solsystem. En planet måste ha en helt egen bana, men Pluto korsar Neptunus bana och av de två ”vinner” Neptunus.

Fotnot: Pluto räknades från upptäckten 1930 som den nionde och yttersta planeten i solsystemet. 2006 beslutade internationella astronomiska unionen att Pluto inte uppfyller kraven som planet och istället ska klassificeras som en dvärgplanet.

– Två saker: dels visa hur viktigt det är med naturvetenskap, teknik och matematik, dels visa hur kul det är.

Hur kul är det?

– Det är det roligaste jag vet! Är man intresserad av naturvetenskapliga ämnen kan man inom förbundet träffa många fler unga forskare och ha kul tillsammans. Själv har jag varit aktiv sedan 2007 i Unga forskare.

Hur ser intresset ut i dag?

– Det är för lågt. Vi lever i ett samhälle som bygger mycket på teknik och vetenskapliga framsteg, men nästan ingen vet hur en dator fungerar. Det är ett stort problem, inte minst demokratiskt. Vi måste öka ungas förutsättningar att utveckla sitt intresse för naturvetenskap, teknik och matematik om vi ska kunna konkurrera internationellt som kunskapsnation.

Vad sysslar du själv med?

– Just nu studerar jag astronomi och där sysslar jag med att göra klart mitt kandidatarbete som handlar exoplaneter, det vill säga planeter kring andra stjärnor. Vi upptäcker en ny planet per dag i genomsnitt. Det är ett stort arbete att klassificera och till exempel se om det finns förutsättningar för liv på en planet. Det byggs just nu många teleskop specifikt för att upptäcka nya exoplaneter.

Är Pluto en planet eller inte, egentligen?

– Pluto är ingen planet. Den är bara en dvärgplanet i vårt solsystem. En planet måste ha en helt egen bana, men Pluto korsar Neptunus bana och av de två ”vinner” Neptunus.

Fotnot: Pluto räknades från upptäckten 1930 som den nionde och yttersta planeten i solsystemet. 2006 beslutade internationella astronomiska unionen att Pluto inte uppfyller kraven som planet och istället ska klassificeras som en dvärgplanet.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.