2015-11-16 06:00

2015-11-16 09:50

Parisoffren sörjdes och hedrades

VÄRMLAND: Aktioner på flera håll i Värmland

På biskopens uppmaning tände kyrkorna i Värmland och Dalsland ljus på söndagen. Stämningen var dämpad och Parisoffren fanns i de flestas tankar.
I Kristinehamn anordnades en ljusmanifestation, i domkyrkan talade prästen om en kamp för människovärde och demokrati, och i sin lägenhet i Karlstad satt fransmannen Rémi Mazzenga och tänkte på sina landsmän.

Rémi Mazzenga bor sedan 2011 i Karlstad med sin familj. På fredagskvällen gick han och la sig tidigt med sina två små barn. När han vaknade på lördagen var det till svarta rubriker och fruktansvärda nyheter.

– Det blev en riktigt dålig morgon. Det är så fruktansvärt hemskt det som inträffat och eftersom det inte var första gången så funderar man på vad Frankrike ska göra nu, säger han.

Hans bror med make bor i Paris, och just den här helgen var även deras mor och moster på besök i den franska huvudstaden. Alla klarade sig dock oskadda, men Rémi Mazzenga beskriver hur han ändå blev oerhört påverkad av det som skedde.

– Sådana här dåd påverkar frihetskänslan. Ska man inte kunna gå på restaurang eller konsert utan att känna oro? säger han.

Attack mot fria samhället

Samma känslor ger riksdagsledamoten Paula Holmqvist (S) från Dalsland, ledamot av försvarsutskottet, uttryck för.

– Det här är en attack mot det fria samhället. Jag känner mig oerhört illa berörd och frågar mig vad som händer med vår värld. Med den här händelsen, och skolmorden i Trollhättan i nära minne, kommer vi i försvarsutskottet, tillsammans med utrikesdepartementet, självklart att diskutera trygghet och säkerhet framöver.

Hon manar dock till att inte låta rädslan ta över.

– Vi kan inte gräva ner oss och gå runt och vara rädda och tro att det ska hända, då segrar de onda krafterna. Vi har system som håller koll efter sådant här, även om vi kan inte skydda oss fullt ut. De här grupperna är farliga. Men vi kan inte vara ständigt oroliga, säger Paula Holmqvist.

Tände ljus

Under lördagen skickade biskop Esbjörn Hagberg ut ett brev till samtliga kyrkoherdar i Karlstads stift, där han uppmanade till ”en konkret handling för att påminna oss om trons hopp att det är ljuset som segrare över mörkret, kärleken över ondskan och livet över döden”, genom att man under förbönen vid söndagens gudstjänster skulle tända ljus för de drabbade i Paris.

I domkyrkan i Karlstad höll prästen Katarina Johansson i gudstjänsten. Hon inledde med att läsa delar av biskopens brev, och skickade med några hoppfulla ord.

– Nu får vi i förtröstan om att ondska inte får sista ordet komma inför Gud och överlämna vår oro och rädsla. Vi får fortsätta att kämpa för människovärdet, för öppenhet och demokrati i vårt samhälle och vår värld.

Rémi Mazzenga bor sedan 2011 i Karlstad med sin familj. På fredagskvällen gick han och la sig tidigt med sina två små barn. När han vaknade på lördagen var det till svarta rubriker och fruktansvärda nyheter.

– Det blev en riktigt dålig morgon. Det är så fruktansvärt hemskt det som inträffat och eftersom det inte var första gången så funderar man på vad Frankrike ska göra nu, säger han.

Hans bror med make bor i Paris, och just den här helgen var även deras mor och moster på besök i den franska huvudstaden. Alla klarade sig dock oskadda, men Rémi Mazzenga beskriver hur han ändå blev oerhört påverkad av det som skedde.

– Sådana här dåd påverkar frihetskänslan. Ska man inte kunna gå på restaurang eller konsert utan att känna oro? säger han.

Attack mot fria samhället

Samma känslor ger riksdagsledamoten Paula Holmqvist (S) från Dalsland, ledamot av försvarsutskottet, uttryck för.

– Det här är en attack mot det fria samhället. Jag känner mig oerhört illa berörd och frågar mig vad som händer med vår värld. Med den här händelsen, och skolmorden i Trollhättan i nära minne, kommer vi i försvarsutskottet, tillsammans med utrikesdepartementet, självklart att diskutera trygghet och säkerhet framöver.

Hon manar dock till att inte låta rädslan ta över.

– Vi kan inte gräva ner oss och gå runt och vara rädda och tro att det ska hända, då segrar de onda krafterna. Vi har system som håller koll efter sådant här, även om vi kan inte skydda oss fullt ut. De här grupperna är farliga. Men vi kan inte vara ständigt oroliga, säger Paula Holmqvist.

Tände ljus

Under lördagen skickade biskop Esbjörn Hagberg ut ett brev till samtliga kyrkoherdar i Karlstads stift, där han uppmanade till ”en konkret handling för att påminna oss om trons hopp att det är ljuset som segrare över mörkret, kärleken över ondskan och livet över döden”, genom att man under förbönen vid söndagens gudstjänster skulle tända ljus för de drabbade i Paris.

I domkyrkan i Karlstad höll prästen Katarina Johansson i gudstjänsten. Hon inledde med att läsa delar av biskopens brev, och skickade med några hoppfulla ord.

– Nu får vi i förtröstan om att ondska inte får sista ordet komma inför Gud och överlämna vår oro och rädsla. Vi får fortsätta att kämpa för människovärdet, för öppenhet och demokrati i vårt samhälle och vår värld.