2015-11-16 20:21

2015-11-16 20:29

Läkare förlorar legitimation och döms för ofredande

VÄRMLAND: Bodde på läkarmottagningen

Den 66-årige mannen var full, bodde på sin läkarmottagning och förde minst sagt bristfälliga journaler. Hans läkarlegitimation har återkallats och nu har han dömts för ofredande mot sin mamma som är bosatt i Värmland.

Under hösten 2014 startade den då 65 år gamle läkaren mottagning i Göteborg. Två patienter anmälde snart oegentligheter. Den ene anmärkte på hygienen på mottagningen, att det saknades lämplig utrustning, att mannen förde journal på ett vanligt vitt papper och att han aldrig lämnade något kvitto för besöket. Den andre patienten möttes av en berusad läkare med en schäferhund inne på mottagningen.

Gick till angrepp

Enligt Inspektionen för vård och omsorg (IVO) bodde mannen på mottagningen och missbrukade alkohol. Vid en oanmäld inspektion gick han till fysiskt angrepp mot IVO:s inspektör och omhändertogs av polisen.

Enligt IVO har läkaren visat sig uppenbart olämplig att utöva läkaryrket genom att han undanhållit sig IVO:s tillsyn och genom de oacceptabla förhållanden som konstaterats på hans mottagning. Hanteringen av patientuppgifter utgjorde enligt IVO en ”påtaglig fara för patienters liv, hälsa eller personliga säkerhet i övrigt”.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd beslutade i början av oktober om att omedelbart återkalla mannens läkarlegitimation.

Döms för ofredande

Den före detta läkaren, som nu bor i norra Värmland, har också dömts till 50 dagsböter för ofredande mot sin mamma som är bosatt i Västvärmland. Det var strax innan jul 2014 som mannen tog strypgrepp på sin mamma och knuffade ner henne i en stol i hennes hem.

Under hösten 2014 startade den då 65 år gamle läkaren mottagning i Göteborg. Två patienter anmälde snart oegentligheter. Den ene anmärkte på hygienen på mottagningen, att det saknades lämplig utrustning, att mannen förde journal på ett vanligt vitt papper och att han aldrig lämnade något kvitto för besöket. Den andre patienten möttes av en berusad läkare med en schäferhund inne på mottagningen.

Gick till angrepp

Enligt Inspektionen för vård och omsorg (IVO) bodde mannen på mottagningen och missbrukade alkohol. Vid en oanmäld inspektion gick han till fysiskt angrepp mot IVO:s inspektör och omhändertogs av polisen.

Enligt IVO har läkaren visat sig uppenbart olämplig att utöva läkaryrket genom att han undanhållit sig IVO:s tillsyn och genom de oacceptabla förhållanden som konstaterats på hans mottagning. Hanteringen av patientuppgifter utgjorde enligt IVO en ”påtaglig fara för patienters liv, hälsa eller personliga säkerhet i övrigt”.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd beslutade i början av oktober om att omedelbart återkalla mannens läkarlegitimation.

Döms för ofredande

Den före detta läkaren, som nu bor i norra Värmland, har också dömts till 50 dagsböter för ofredande mot sin mamma som är bosatt i Västvärmland. Det var strax innan jul 2014 som mannen tog strypgrepp på sin mamma och knuffade ner henne i en stol i hennes hem.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.